Rom i regnet

Rom när det regnar

Det är kanske inte alltid man har sån tur med vädret som man hade hoppats på. Vad gör man då? Jag menar vad gör man när det regnar i Rom?

Du behöver iallafall inte vara rädd för att bli utan paraply eller regnkappa. För så fort det börjar det regna dyker de upp från ingenstans och vill sälja paraplyer i diverse former och färger. Kvaliteten är kanske inte den bästa men vad gör det när det förhoppningsvis bara rör som om en övergående regnskur.

Även när då eller när man vill söka skydd mot den brännande solen har Rom mycket att erbjuda särskilt om det infaller på en helg då flera av Roms välbevarade sevärdheter öppnas för allmänheten.

Ett förträffligt sätt att fördriva tiden är att besöka en stadens många kyrkor eller musèer. Men när man har tröttnat på de vanliga sevärdheter och vill upptäcka något annorlunda. Vad gör man då?

Ett annorlunda sätt är att passa att besöka Rom under jorden. Det är ett Rom som inte alla känner till inte ens romarna själva. Långt från stadens ”sorl” utgör de en äkta gömd skatt som kan vara spännande att besöka.Här är några tips för att hjälpa er att utforska ”de gömda” delar av Rom.AGLI IPOGEI DEL COLOSSEO (Colosseums underjord)

Besök de inre delarna av det mest berömda och besökta antika monumentet i världen!!!

Berättelserna om gladiatorerna blir så mycket starkare när man lyssnar på dem på plats som är bevarade sedan slutet av från 400-talet e.Kr. Där gjordes de sista förberedelserna innan gladiatorerna och de vilda djuren klev in på arenan.

DOMUS AUREA (Gyllene huset)

Var ett storslaget palats uppfört av den kejsar Nero kort tid efter Roms brand år 64 e.Kr. Nerones palats var ett enorm komplex som innefattade vinodlingar, skogar och även en konstgjord sjö. Efter hans död försökte hans efterföljare att dölja och begrava varje spår av palatset. De lyxiga salarna berövades sina skulpturer, sina utsmyckningar och fylldes igen av jord. Ovanpå konstruerade man Titos och Traianos Spa-anläggningar och i dalen nedanför byggde man Colosseum.

Idag är Nerones bostad öppet varje helg men måste bokas i förväg eftersom antalet besökare är begränsat. Ett besök där är varar i 75 minuter och är verkligen något utöver det vanliga.DOMUS ROMANE DI PALAZZO VALENTINI (Palatset Vallentinis romerska domus)

Nu låter den moderna tekniken oss tillsammans med en guide att åter att beundra murar, salonger och inredningar från kejsartiden. De sk “Domus” tillhörde mäktiga familjer, kanske senator och med hjälp av en virtuell konstruktion, ljusspel, ljudeffekter och projeceringar får man se hur deras vackra mosaikgolv och utsmyckade väggar återföds.

I CATACOMBI DI SAN CALLISTO (Callistos katakomber) är de äldsta och bäst bevarade i Via Appia. De konstruerades mot mitten av 100-talet och är en av de största och viktigaste i Rom. Här ett ligger10 tal martyrer,16 sk överpräster och många tusentals kristna begravda.

Om man går genom korridorerna som fulla av nischer når man till fem små rum som är särskilt kända för sina affresker. Det är egentligen familjegravar som har daterats ända tillbaka till början av 200-talet.

IL VITTORIANO NASCOSTO (Det gömda Vittoriano)

För den som är intresserad är det varje lördag och söndag är det möjligt att gratis besöka Vittorianos underjord. Dessa miljöer är från den trajanskaepoken och det hittades 1888 efter att man lagt den första stenen inför byggandet av monumentet till kungen av Italien. Under andra världskriget användes det som tillflykt under bombarderingen.

Den användes även som tillflykt under bombarderingen under andra världskriget MITREO SAN CLEMENTE

Något annat som kan vara spännande upptäcka är att besöka ett Mithreum dvs ett kultrum för Mithrasdyrkare. Ett välbevarat sådant finns att under kyrkan San Clemente.