Opera i Rom

Gå på Opera i Rom

Den ursprungliga operan i Rom öppnades under hösten 1880 och fick då namnet Teatro Costanzi. Sedan dess har den genomgått ett flertal renoveringar och namnbyten för att idag ha namnet Teatro dell´Opera di Roma.

Roms Opera kom till

Entreprenören Domenico Costanzi var den som ursprungligen finansierade bygget av operan och också den som fick ge det första namnet till byggnaden. Med hjälp av arkitekten Achillo Sfondrini tog det honom arton månader att färdigställa bygget.

Byggnaden

Akustiken var en av de saker som Sfondrini la extra mycket fokus på då han utformade resonanskammaren som byggdes som en hästskoform. Man såg också till att ge byggnaden tre våningar med loger, två separata läktare och en amfiteater.

Ägare

Constanzi var inte enbart byggmästare utan valde också att själv driva och leda teatern fram till 1907 då Walter Mocchi tog över. Han i sin tur sålde den vidare till Roms kommun 1926 som då lät göra omfattande ombyggnationer. Sedan dess står Roms kommun kvar som ägare till byggnaden och har under åren stått för de stora förändringar som gjorts på stil, fasad, entré och foajén.

Utbudet

Förutom den intressanta byggnaden finns det förstås ett stort utbud av föreställningar att ta del av. Även om teatern tampats med ekonomiska problem under åren så finns det erbjudanden att ta del av som passar de flesta. Allt från konserter, baletter och opera.

Med den långa historia som opera har i Italien där föreställningar spelats på många olika platser är detta en upplevelse i sig. Idag finns inte lika många operahus att besöka men de som finns är väl värda ett besök. Operan har idag 1 600 platser mot de ursprungliga 2 212 och dessa fylls snabbt upp så för den som vill göra ett besök kan det vara bra att boka biljetter i god tid.

Den som besöker Rom under sommaren bör känna till att man då förflyttar föreställningarna utomhus och håller då till i ruinerna av Caracallas termer som är en antik badanläggning.