Det romerska köket

De allra flesta tror nog att italienarna inte äter något annat än pizza och pasta, men det är inte helt sant. Romarna sätter ett stort värde och fokus på att använda de mindre använda delarna inom fläskkött och nötkött, som exempelvis den inälvsbaserade maträtten Pajata och oxsvans (coda). Det romerska köket har en stark influens och har tagit stor inspiration av det judiska köket. Detta beror på att judarna har en lång historia i Rom. Judarna kom till Rom redan under den romerska republiken (romartiden) och då i de allra flesta fallen som slavar.

En av Roms signaturrätter är en kombination av det romerska och judiska köket, rätten kallas ”Carciofi alla romana” och kan ätas nästan överallt i Rom. Det är nästan i nivå med våra köttbullar kan man säga! Men Rom är fyllt av andra klassiska rätter, detta inkluderar bland annat ”coda alla vaccinara”(oxsvans i tomatsås) och ”saltinbocca alla romana” (kalvfilé och lufttorkad skinka).

Maträtter du inte får missa i Rom

 • Spaghetti Carbonara
  Den har tillagats i alla kök runt om i världen och du har garanterat smakat den. Men har du någon gång avnjutit denna krämiga pastarätt gjord på saftig pancetta, hembakad spaghetti, toppad med färsk pecorinoost och nymalen svartpeppar? Dom flesta utanför Italien och Rom har inte ätit den äkta och enkla, men ack så goda, Carbonaran med grund endast på ägg, vitlök och olja.Enkla inhemska rätter hör ofta hemma i dom lite mindre lokala kvarteren med lite mer kärlek. Leta reda på en restaurang på någon av Roms smalare gator med en kortare meny. Drick med ett vitt torrt Italienskt vin och du kommer aldrig vilja äta Spaghetti Carbonara någon annanstans i världen än Rom.
 • Spaghetti Allámatricia
  Amatrice, en liten stad i regionen Lazio, är platsen där krögaren Luigi Sagnotti på 1860-talet gav upphov till Spaghetti All’ámatriciana. En Pastarätt likt den mer kända Carbonaran, uppbyggd på pancetta och pecorinoost. Frånvaron av ägget kanske ger rätten en mindre krämig smak, men chilin och det vita vinet ger rätten en egen klassisk karaktär. Ofta serverad innehållande tomater, men grundreceptet för en äkta All’ámatriciana är utan och med pastasorten bucatini (ihålig spaghetti). Testa gärna både med och utan tomater under din resa och ta med din favorit hem till ditt eget kök.
 • Saltimbocca alla romana
  Hoppa in i munnen, som saltimbocca betyder, är en enkel rätt som tydligt speglar den Italienska matkulturen. Få ingredienser, med tydliga kryddor. Kalvköttet och salvian, som bryns ihop, ger en något kryddig och bitter smak som kännetecknar Saltimbocca alla romana. Parmaskinkan och det vita vinet som nästan alltid återfinns i det Italienska köket, förhöjer även denna rätt till något som många krögare rekommenderar sina gäster.
 • Carciofi alla romano
 • Pasta e ceci
 • Frittata coi carciofi
 • Pollo alla romana
 • Pasta cacio e pepe