Ät italiensk mat på en trattoria

En trattoria är det närmsta du kommer en familjär italiensk måltid. En trattoria är ofta en lite mindre familjeägd restaurang. Det går snarare att likna vid ett mindre värdshus eller taverna. Här lagas allt från grunden och du får uppleva en sann italiensk måltid på romerskt vis.

En sann trattoria hittar du inte bland turiststråken i centrum, utan snarare i stadsdelarna utanför centrum, till exempel i Trastevere. Jämför du med en ”vanlig” restaurang så erbjuder en trattoria ofta lägre priser och gemytligare stämning. Oftast präglas dessa matställen av sina stamkunder som är där dagligen. Det finns få ställen där den italienska kulturen är lika tydlig som här.

Vår uppfattning är att man som turist alltid blir väl bemött när man går in på en trattoria. Det är möjligt att det ibland uppstår ett språkligt dilemma och menyerna är givetvis på italienska. Men det brukar oftast lösa sig. Prova husets vin, du kommer då med största sannolikhet få prova något lokalt vin som är svårt att hitta på andra större restauranger i Rom.

Så om du vill ha lägre priser, en mysigare stämning och uppleva den romerska maten som en sann romare, då ska du våga ta stegen bort från det pulserande centrum och leta rätt på en mindre trattoria i någon liten mysig gränd. Chansen är stor att det blir den bästa smakupplevelsen du haft under hela din romresa.