Åka buss i Rom

Åka buss i Rom

Att åka buss i Rom är relativt smidigt. Om du är van vill säga. Annars kan det vara lite småkrångligt. Roms busslinjer är många och går över hela staden. Precis som i många andra europeiska storstäder så är inte busstrafiken utformad för turister utan för invånarna i staden. Men om du är ute i god tid och tar det lugnt så är det inga problem att ta sig runt med buss i Rom. Buss är ett väldigt bra sätt att ta sig från olika platser i Rom, eftersom linjerna trafikerar i princip varje del av hela staden.
Biljetter kan inte köpas på bussen, du måste alltså ha biljetten klar när du stiger på bussen. I vissa sällsynta fall finns en automat på bussen, men räkna inte med det. Det finns många olika sätt att köpa bussbiljetten. Antingen går du till närmsta tobaksaffär, de har oftast försäljning av biljetter. Har de dessutom en skylt med ett ”T” på, så kan du vara säker på att du hittat rätt. Du kan också köpa biljetter i de biljettautomater som finns på större busstationer och vid tunnelbanestationer.

Biljettyper

Precis som i all kollektivtrafik så finns det olika biljettyper på Roms bussar. Biljetterna funkar också i Roms tunnelbana. Glöm inte att du måste stämpla din biljett, både för att registrera den vid första resan men sedan även varje gång du åker.
Engångsbiljett (Biglietto Integrato en Tempo / BIT) : Den här biljetten är precis som namnet antyder en engångbiljett. Den är giltig i 75 minuter och du kan då åka hur många bussresor du vill inom den tiden. Dock kan du bara åka en tunnelbaneresa på den här biljetten. Bra för dig som ska byta buss flera gånger under en och samma resa. Biljetten kostar 1,50€.

Dagsbiljett (Biglietto Integrato Giornaliero / BIG): Dagsbiljetten kan du använda hur många gånger du vill från den tiden du stämplar kortet första gången och fram till midnatt samma dag. En dagsbiljett i Rom kostar 6,50€.
Turistbiljett (Biglietto Turistico Integrato /  BTI): Turistbiljetten gäller för obegränsat med resor under tre dagar. Perfekt för dig som är på weekend i Rom med andra ord. En turistbiljett kostar 16,50€.

Veckobiljett (Carta Integrata Settimanale / CIS ): Inget konstigt med den här biljetten. Den gäller en vecka från det att du stämplar din biljett första gången. Sedan får du åka obegränsat med Roms tunnelbana och bussar. Veckobiljetten kostar 24€.
Månadsbiljett: Det finns givetvis också ett månadskort i Roms kollektivtrafik. Det kanske inte är vanligt bland turister, men alternativet finns. En månadsbiljett kostar 35€.

Nattbuss i Rom

När klockan slår midnatt så ändras Roms busstrafik totalt. Den vanliga busstrafiken i Rom slutar köra och ersätts med nattbussar fram till 05,30. Dessa följer inte samma linjer som ordinarie bussar. Så håll ögonen öppna för det här. Under veckorna går nattbussarna var 20e minut och på helgerna var 10e minut. Ganska generösa tider med andra ord.