Att göra i Rom – Nöjen

shopping och nöje på via del corso
De flesta förknippar Rom med sevärdheter, den romerska republiken och Vatikanen. Men det finns mycket mer än så i den eviga staden. Du kan gå på exklusiva lyxshoppinggator, se fotboll i världsklass eller de allra största musikaliska akterna,

Shopping

Rom är en shoppingstad. Här finns flera gator att strosa runt på och otaliga butiker att titta runt i. Kändaste och mest populära shoppinggatan är troligtvis Via del Corso som sträcker sig från Piazza Venezia ända upp till Piazza del Popolo. På den här gatan hittar du allt från kända stora etablerade varumärken och kedjor (Adidas, H&M etc.) till småbutiker. Priserna är på en bra nivå.

Drar du dig undan från Via del Corso och in på någon av sidogatorna så är det stor chans att du till slut hamnar på gatan Via Condotti. Det här är Roms lyxgata. Här kan du shoppa hos de italienska modehusen och spendera stora pengar. Här hittar du Gucci, Dior, Armani, Prada och Dolce & Gabbana för att nämna några. Alla lyxmärken har egna butiker på den här gatan.

Andra sido- och tvärgator nära Via del Corso är: Via Frattina, Via della Vite och Via Borgognona. Dessa är alla bra för shopping.

Fotboll på Stadio Olimpico i Rom

Stadio Olimpico - hem till AS Roma och SS Lazio

Stadio Olimpico – hem till AS Roma och SS Lazio

Italienarna är galna i sin fotboll. Och Rom är inget undantag. I staden finns två lag som spelar i den högsta italienska ligan, Serie A. Dessa är AS Roma och SS Lazio. Båda lagen spelar på Olympiastadion (Stadio Olimpico) och som ni kan tänka så är derbyna lagen emellan både en folkfest och ett stort orosmoment.

Biljetter köper du antingen på någon av klubbarnas hemsidor eller hos auktoriserade återförsäljare. Undvik att köpa av någon återförsäljare eller privatperson som du inte har koll på. En biljett till Roma och Lazio kan kosta allt mellan 20 och 100€, helt beroende på match och hur bra platser det är.

Du kan läsa mer om fotbollen i Rom här.

Hitta till Stadio Olimpico

Till Stadio Olimpico tar du dig genom att tunnelbanan (Linje A) och går av vid stationen Ottaviano, sedan byter du till buss 32 och går av vid Piazzale della Farnesina. Det är så nära du kommer arenan, du får sedan gå sista biten.

TIPS! Missa in Mussolinis anläggning Foro Italico som Stadio Olimpico är en del av. Framför allt ska du titta på Stadio dei Marmi (marmorstadion) som är en arena som är omringad av statyer i marmor föreställandes idrottsmän och atleter.Musik och teater

För den som gillar teater och opera så är Rom en drömplats. Här kan du se allt från klassiska teateruppsättningar till ballet och vidare till musikaler och opera. För den som gillar klassisk musik så rekommenderas konserthuset Auditorium där klassisk musik spelas regelbundet.

När det kommer till teater och opera så finns Teatro dell Opera som erbjuder 450 platser. Under sommaren så flyttar teatern utomhus och sätter upp pjäster och musikaler i ruinerna vid Caracallas termer i södra Rom. En annan populär teater är Teatro Piccola Lirica som fokuserar på att göra om klassisk opera till 90-minutersformat.

Gillar man musik med kända akter så är Rom ett vanligt stopp för de flesta världskända turnéartisterna. De allra största artisterna spelar ofta på Stadio Olimpico.

Lästips om opera på Restillrom.se:

Uteliv

Romarna träffas gärna tidigt på kvällen, runt 19,30 för att äta något enkelt. Sedan drar de ofta vidare till en restaurang eller hem på middag. Framåt 23-tiden drar de partysugna sedan ut. Ofta till stadsdelen Testaccio där många uteställen finns- Här finns allt från pianorbarer till discon och rockbarer.

Vi kan även rekommendera barerna på bakgatorna runtomkring Piazza Navona. Läs mer om Emil & Vincents upplevelser i den romerska natten här.

Även om turister sällan i första hand åker till Rom för att festa så finns det möjligheter för de som är sugna på det. Främst är det då till Testaccio du skall gå. Här finns populära ställen som Le Bainz, Art Café och La Suite.

Dessutom finns många små trevliga barer i Trastevere och Centro Storico som inte skall underskattas.