colosseum

Colosseum – död och våld underhöll Rom

När kejsar Neros tid till slut var räknad och tyrannen hade avlidit så behövde det romerska folket lugnas. Lösningen blev att bygga den största amfiteatern som världens någonsin skådat – Colosseum. Här skulle sedan slavar och brottslingar strida mot varandra och vilda djur, till publikens jubel. I 358 år pågick de hänsynslösa gladiatorspelen. Idag står Colosseum kvar, mitt i Roms rusningstrafik, som den kanske största symbolen för hela romarriket och staden Rom.

Roms stora brand

Kejsar Nero var allt annat än omtyckt och under år 64 brann stora delar av Rom ner. Vissa uppgifter pekar på att det var på Neros order. Sanningen bakom det får vi nog aldrig veta. Efter branden så ville Nero bygga upp det delvis förstörda palatset. Och det gjorde han med besked. Utöver palatset så lät han uppföra en nästan 37 meter hög bronsstaty av sig själv. Palatset döptes till Domus Aruea – ”Det gyllene palatset”. Men om branden hade gjort Nero mindre omtyckt bland Roms folk så skapade hans nya lyxpalats ännu mer missnöje bland folket.

Den stora arenan börjar ta form

Fyra år efter Roms stora brand avsattes Nero av Roms senat. Nero flydde Rom för att undvika avrättning och tog senare sitt liv. En av Roms största tyranner var ett minne blott. Rom stod nu utan kejsare och innan upproren hann bli för stora tillsattes General Vespasianus som ny kejsare. För att skapa ordning i Rom och bli omtyckt av folket så lät han riva Neros stora palats och istället påbörja byggnationen av världens största amfiteater bara ett stenkast från det forna palatset.




Vid Neros palats fanns en sjö. Den nya kejsaren lät torrlägga den för att få mer mark till sitt bygge. Det sägs att 400 000 kärror med jord och sten gick åt bara för att lägga grunden till Colosseum. Notera att varje kärra klarade av att lastas med cirka ett halv ton. Totalt jobbade en fjärdedel av Roms befolkning med att bygga Colosseum. Efter lite hjälp av 30 000 tillfångatagna judar kunde Colosseum färdigställas. Det blev Vespasianus son Titus som färdigställde Colosseum. Den senare delen av byggnationen finansierades av att Titus tagit över Jerusalem.

Reseguide Rom

Colosseum står klart

Trots att det fjärde planet inte var färdigt så invigdes Colosseum år 80. Vespasianus fick aldrig se sin amfiteater färdig då han dog ett år tidigare. Colosseum bestod av en nedre rad med 80 valvbågar, där varje valvbåge var sju meter hög. Totalt består arenan av 240 valvbågar. De nedre våningarna är byggda av enbart sten medan de högre är konstruerade med tegel och antik betong. Detta för att sten var för tungt för att konstruktionen skulle klara av det. Man tror att en miljon tegelstenar gick åt till byggnationen.

På invigningen var det kaos utanför arenan. Tiotusentals besökare trängdes för att komma in. Tack vare att det fanns 76 ingångar så kunde de 50 000 besökarna dock ta sig in snabbt och smidigt. Kejsaren hade givetvis en egen ingång (som senare blev en underjordisk tunnel från palatset). Platserna längst ner i arenan tillhörde medlemmarna av senaten. Ju högre upp man satt, desto lägre rankad var man. Men alla var ändå på plats, rik som fattig. Det sägs att invigningen varade i hundra dagar och att mellan 5000 och 9000 djur fick sätta livet till.


Prenumerera på Res till Rom’s kostnadsfria nyhetsbrev för fler artiklar om bland annat Colosseum

[mc4wp_form id=”67565″]


Amfiteatern förses med soltak

Man insåg fort att det blev outhärdligt på Colosseum under varma dagar. Det kunde bli över 40 grader på läktaren vissa dagar. För att undvika detta installerades ett soltak. Konstruktörerna förde upp 240 master på den översta terrassen och på masterna fästes sedan ett antal linor som höll fast ett segel.

Gladiatorer slogs till döden

Colosseum insida

Insidan av Colosseum idag

De som stred på planen framför publiken kallades gladiatorer. De var oftast fångar eller slavar men lyckades ändå bli hjältar i Rom. De blev avbildade i konst och leksaker och namngavs ofta efter Roms fiender. Klarade sig en gladiator i tre år utan att bli besegrad (dödad) så hade han chans att bli frigiven.

Men romarna krävde underhållning, därför hade gladiatorerna kunniga tränare som lärde dem slåss och underhålla publiken. Tränarna lärde också gladiatorerna hur de gav sin motståndare skador som inte var livshotande. Tro det eller ej, men gladiatorerna var ofta vegetarianer och åt mycket kolhydrater. Detta för att få ett tjockt laget fett som kunde skydda dom mer i striden. Ett tjockt lager fett gör också att sticksår gör mindre ont.

Arenan förses med tunnlar

När Titus avled år 81 och hans bror Domitianus tog över så ville den senare sätta sin prägel på amfiteatern. Han lät bygga ytterligare en våning på Colosseum. Men denna låg under jord. En underjordisk labyrint tog sin form under arenans innerplan. Här skapades gångar, korridorer och rum. I arenans golv installerades 60 luckor för att djur och gladiatorer skulle kunna dyka upp över allt. De som skulle strida hissades upp i hissar och kom sedan upp genom golvet i arenan.

Colosseum ser sitt slut

År 438 blev gladiatorspel förbjudet. Spelen hade då pågått på Colosseum i 358 år. Dock fortsatte diverse djurstrider på arenan. Forskare har beräknat att en halv miljon människor fått sätta livet till på amfiteatern. Det romerska riket föll sedan år 476.




När medeltiden kom så användes arenan som fästning men under vissa perioder var den även boende åt de rika i Rom. 1349 blev Rom offer till en stor jordbävning. Flera av Colosseums valvgångar raserades. De stenblock som föll ner användes till andra byggnationer i Rom, bland annat till byggnationen av Sankt Peterskyrkan. På 1700-talet blev marken heligförklarad och plundringen upphörde.

Läs mer om Colosseum

Vi jobbar ständigt med att förbättra Restillrom.se. Vi skriver så mycket vi bara kan och just nu har vi många texter planerade som har just Colosseum som tema. Under 2016 och början av 2017 kommer det därför fyllas på med artiklar, listor och reportage om den fantastiska arenan som så länge varit en symbol inte bara för Rom utan för hela det romerska riket.

Hitta hit

Colosseums öppettider

Under sommaren: Mån – Sön 8:30 – 19.45.
Vinter: Mån – Sön 8:30-16:30.
Biljettkassan stänger en timme innan stängning.

OBS! Notera att detta är ungefärliga tider och kan variera. 

Biljetter

Entrébiljetten för Colosseum är samma som för Palatinen och Forum Romanum. En biljett gäller för alla tre platserna. Denna biljett är giltig i två dagar. Notera att den bara är giltig på varje plats en gång! Standardpris för vuxen är 12,00€. För EU-medborgare mellan 18-25 år köper biljett för 7,50€. Alla under 18 år har gratis inträde. Den första söndagen varje månad är det fritt inträde!