villa borghese

Parker och trädgårdar i Rom

Under sommarens heta dagar kan det vara skönt att söka upp lite lummig grönska för Rom är trots allt en stad som är rik på grönområden. Här följer ett utval av mest kända och de är alla värda mer än ett besök!

VILLA BORGHESE

Villa Borghese är säkert den mest levande och älskade parken i Rom, ett grönt hjärta, så ser den ut på kartan. Parken har fått sitt namn av Borghese en romersk adelssläkt som ursprungligen härstammande från Siena och innefattar vidsträckta grönområden, statyer och fontäner samt flera museer därav Galleria Borghese.Det är en privat kollektion av kardinalen Scipione Borghese som lät bygga villan i början av 1600-talet för att samla sina skatter. Här finns mästerverk av Bernini,Tiziano, Caravaggio samt ett porträtt av Napoleons favoritsyster målad av Canova

Ett annat museum är Museo Carlo Bilotti som visar De Chirico, Severini, Warhol, Rivers och Manzù samt skulptörens Pietro Canonica studio.

För barn finner man den ganska nyöppnade Bioparco med olika djur som årligen lockar tusentals besökare

För er som är intresserade av klassisk musik kompositören kan det vara kul att känna till att Ottorino Respighi dedicerade ett stycket till parken i sitt symfoniska poem I pini di Roma (Roms pinjer)

Läs mer om Villa Borghese.

VILLA ADA

Här finner man trädgårdar i engelsk stil med rik fauna från olika epoker. GIARDINI VATICANI ( Vatikanträdgårdarna)

Vatikanträdgårdarna tar upp cirka två tredjedelar av ytan i Vatikanstaden. Det är en plats för vila och meditation ända sedan 1729 när påven Niccolo den tredje återvände hit.

VILLA TORLONIA

Missa inte en promenera i en typisk italiensk trädgård med spännande arkitektur i Liberty-stil. Kanske mest känd som Mussolinis hem. För barnen finns här i närheten ”Technotown”. Här kan ni även besöka Casa delle Civette med sin fantastiska glasfönster med uggelmotiv.

VILLA CELIMONTANA

En oas mellan Colloseum och Caracallas termer som alltid är beredd att erbjuda en trött turister en lite stund andhämtning. Den är också känd för att varje år anordna en välkänd internationell jazzfestival.

ORTO BOTANICO (Botaniska trädgården)

Förutom att den är en av de största i Italien är den även för sitt sätt att visa sina odlingar på ett pedagogiskt sätt och förutom att den anpassad för rörelsehindrade. Dessutom finns här en ”doftande trädgård” för personer med synnedsättning.

Apelsinträdgården Rom

PARCO SAVELLO O GIARDINO DEGLI ARANCI (Savelloparken eller apelsinträdgården)

Härifrån kan man avnjuta ett fantastiskt panorama mot Rom. Parken ligger på höjden av en av Roms kullar mellan de medeltida murarna och resterna av ett byggnad från antiken. Entrèn ligger på Sanata Sabina.

VILLA PAMPHILI

En vacker plats att vila på med sin grönska och fantastiska fontäner. Villan är är den största i Rom.

VILLA D’ESTE

Trädgården med sina fontäner, vattenspel, grottor lämnar besökande utan ord och finns med på Unescos världsarvlista. Den realiserades av kardinal Ippolito II d’Este 1550.