Galleria Spada

Lite utöver det vanliga Rom. Platser att besöka utanför de självklara sevärdheterna.

Enligt undersökningar besöker genomsnittsturisten Rom i tre dagar och ser välkända platserna som alla guideböcker talar om Peterskyrkan, Colosseum, Spanska trappan och Fontana di Trevi.

Men vad gör man den fjärde dagen för upptäcka det där lite mera ovanliga och annorlunda som inte alla känner till. Jag ska försöka komma med lite tips och råd om platser som kan vara värda ett besök.

Det finns mycket sevärdheter att välja bland och enligt Shelley räcker det med Roms alla 2000 fontäner för att göra staden värd ett besök. Jag kan inte göra annat än att hålla med och räknar man sedan in alla torg, kyrkor, och obelisker kan hela staden egentligen kallas för ett museum. Och förresten visste ni att många museum i Rom har gratis inträde den första söndagen i varje månad. Det återstår bara som en italienare själv skulle kunna uttrycka sig förlägenheten av att välja.

AVENTINO (Aventinen)

Här kommer mitt första tips.Om ni inte redan besökt den av Roms sju kullar som kallas AVENTINO rekommenderar jag varmt ett besök där för den vackra utsikten. Den mest speciella vyn får ni genom ett nyckelhål i en port på Piazza dei Cavaliere di Malta där ni kan se över stora delar av Rom inkluderat Peterskyrkan. Helt oförglömligt!

ANAMORFOSI DEL CONVENTO DI TRINITÀ DEI MONTI

Om ni är i närheten av Spanska Trappan är det värt att besöka klostret som ligger på Trinità del Monte men kolla öppettider innan.Där finns det en korridor med osannolika målningar. Från ett håll ser det ut som ett suggestivt landskap som breder ut sig med kullar och dalar men om man byter perspektiv framträder Franciskus av Paola i bön och Sankt Johannes som håller på att skriva apokalypsen. Målningarna skapades av två munkar, Emannuel Maignan och Jean- Francois Niceron. Personligen tycker jag att det är helt otroligt att se hur mycket man kan åstadkomma med bara en pensel!!!

Är ni uppmärksamma kan ni dessutom se teckningar på väggarna som verkar gjorda av ett barn men de är i själva verket från en soldat i Napoleons armè som en tid ockuperade klostret.

GALLERIA SPADA (Spadas galleria)

På tal om perspektiv kan ni få en annorlunda syn i en av de mest kända delarna av Rom. Om ni beger er till palazzo Farnese och Campo de’ Fiori kan ni strax intill betrakta Galleria Spada av Borromini 1652 1653. Den är bara 9 meter lång men upplevs av ögat som mycket längre.

Bocca della verita Sanningens munBOCCA DELLA VERITÀ (Sanningens mun)

Varför inte bege er till Santa Maria in Cosmedin för att låta er fotograferas med handen i Bocca della verità men se då till att för allt i världen tala sanning. Traditionen säger nämligen att den har förmåga att bita den som är lögnaktig.Från början var det en antik gatubrunn med en diameter på 1,8 meter och föreställer ett grinande ansikte med ihåligheter i skägg, ögon, näs och mun för att vatten skulle kunna passera. En av anledningarna till dessa sk.maskaroner var att man skrämma bort onda andar från byggnaden. Just denna är berömd för att vara med i filmen ”Prinsessa på vift” från 1953 av William Wyler med oförglömliga skådespelare som Audrey Hepburn och Gregory Peck.

CASA DELLE CIVETTE (Ugglornas hus)

Ett annat tips är att besöka Casa delle Civette som ni hittar i parken Villa Torlonia. Namnet kommer från de avbildade ugglorna som som syns både ute och inne i huset. Byggnaden skapades 1840 av Giuseppe Jappelli men kallades då för den schweiziska hyddan för sin likhet till alpina hyddor. Under andra världskriget ockuperades huset av engelsk-amerikanska trupper och blev till stora delar förstörd.1978 köpt Roms kommun delar av parken men det dröjde ända till 1992 innan den började restaureras till sin nuvarande aspekt.

Ponte Rotto

PONTE ROTTO (Trasiga bron)

Bron som ligger strax söder om Isola Tiburtina och är unik. Den uppfördes 174 f.Kr. av Marcus Aemilius Lepidus men förstördes tyvärr delvis vid en översvämning 1598 och sedan dess har den inte byggts upp igen. Under en lång tid fanns där en hängande trädgård en slags blommande balkong ute i på Tibern men den övergavs så småningom av säkerhetsskäl.1853 skapades en påbyggnad av metall men den varade enbart ett 20-tal år innan en ny bro byggdes och metalldelarna togs bort.

DEN MOBILA TAVLAN AV RUBENS

Det mest ovanliga tipset är nog detta. Visste ni att det finns en tavla i Chiesa di Santa Maria in Vallicella som är rörlig? Dvs den kan hissas upp och ner med hjälp av en fjärrkontroll. Det sägs att denna ikon i det förflutna ”blödde” och det blev nödvändigt att på något sätt skydda den. Således anlitades Rubens som ”motoriserade” tavlan för att både kunna gömma den men samtidigt kunna visa den på ett enkelt sätt. Och vill ni se det hela med egna ögon visas tavlan efter mässan varje lördagkväll.

Slutligen om ni har vägarna förbi VIA VENETO kan ni leta efter en liten fontän i fasaden som var byggd av ägaren till en liten hund.