Circus Maximus

Circus Maximus –  underhållning både nu och då

Vid första anblick kan Circus Maximus passera för vilket fält som helst. En bekvämt belägen park där soltörstande romaner äter lunch på somrarna och går på promenader med sina hundar. Men spola tillbaka ca tvåtusen år så var denna antika rännarbana en av de största konstruktionerna i Rom där tornerspelen lockade hundratusentals människor.

Cirkus Maximus ska ha börjat utformas i början av 500-talet f.Kr. av kung Tarquinius Priscus, men förbättrades och utvecklades under kommande århundraden. Under sina glansdagar var arenan 620 meter lång och 120 meter bred, helt gjord av marmor och travertin och åskådarläktarna rymde ca 200 000 personer. 

Kapplöpningarna var välorganiserade och väldigt lönsamma. De anordnades vid speciella tillfällen och kunde pågå i veckor. Starten skedde från startgrindar nära Palatinen och man körde sju varv motsols. Tävlingarna var ofta präglade med våld, och dödsfall var inte ovanliga då det mesta var tillåtet. Historiker berättar idag om krascher mellan vagnarna och de tävlande och har även börja kartlägga alla som dött i spelen. Men det var inte bara tävlingarna i sig som var farliga. Överexalterade kejsare som Vitellius och Caracalla kunde få ett helt lag dödade bara för de hotade vinsten för deras favoritlag eller för att de blivit besvikna.
Circus Maximus var en plats för blodig underhållning

Circus Maximus karta

En modell av det antika Rom

Circus Maximus var dock inte bara till för hästtävlingar. Det anordnades parader, gladiatorspel, offentliga avrättningar och Caesar använde arenan för att simulera krig med tusentals soldater och elefanter. Och som en extra underhållning i pauserna mellan tornerspelen, anordnades kontringar mellan exotiska djur.

Över seklen har Circus Maximus skadats av bränder ett flertal gånger och den stora branden i Rom (som legenden säger startades av Nero) började längst med en av arenans kortsidor. 

De sista turneringarna organiserades runt 549 e.Kr. Efter detta hade de politiska osäkerheterna kostat Kejsaren så mycket att han inte längre kunde finansiera spelen. Arenan slutade tillslut att användas och började sakta men säkert förfalla då stora delar av marmorn stals av plundrare och resten började sjunka ner i marken som fortfarande idag täcker större delar av de gamla byggnaderna.

Arenaplatsen har idag åter blivit en väldigt populär mötesplats, inte minst av ungdomar som spenderar sina sommarkvällar där. Det anordnas årligen ett stort antal konserter och shower på det stora fältet. Så, nästan tretusen år senare lever Circus Maximus vidare som en av de populäraste samlingsplatserna i Rom. Till exempel spelade till exempel Bruce Springsteen här – en konsert som Emil på restillrom.se besökte. Läs mer om resan här.
Hitta till Circus Maximus