Åka bil till Rom

Ta bilen till Rom

Även om de flesta väljer bekvämligheten och tidseffektiviteten i att ta flyget till Rom. Men det är bara ett av flera tillvägagångssätt att ta sig till Rom på. Det går också att ta bilen genom Europa och få en upplevelse på vägen till den italienska huvudstaden.

Åka bil till Rom

Många väljer att ta bilen till sina resmål. Ofta är det för att få en reseupplevelse på vägen dit. Det finns mycket att se på vägen ner genom Europa.  Det tar lite tid, men många som gör bilresan antar att det är värt mödan. Är du bara ute efter att se Rom, så är inte en bilresa att rekommendera. Vill du däremot ha en upplevelse utöver Rombesöket så kan det vara ett trevligt komplement att ta bilen.

På vägen ner genom Europa kommer ni att åka igenom flera olika länder. Det finns olika regler och lagar som gäller i specifika länder. Se till att du är påläst på trafikförordningarna i de länder ni åker genom. Kom också ihåg att du kommer få betala vägavgift vid vissa vägar och tunnlar i Europa.

I Italien är det lag på att du måste ha en reflexväst i bilen. Se till att du har det i bilen.

Trafiken i Rom

Trafiken i Rom är på många sätt lik den i andra europeiska storstäder. Om möjligt skall du undvika att köra bil under rusningstrafiken. Vi skulle inte rekommendera att åka runt i centrala Rom med bil om du inte måste. Mest för att det är tidskrävande och oerhört svårt att hitta parkeringsplatser. Rom är en promenadstad och ska helst upplevas med minsta möjliga inblandnings av transportmedel.

Det finns flera saker som är viktigt att komma ihåg när du ska bila till Rom. Vi listar några av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du ska ta bilen till Rom (eller någon annan plats i Italien).

S-märke / registreringsskylt

Innan Sverige blev en del av EU så behövde svenska bilar ha ett klistermärke med ett S på. Idag när Sverige är medlemsland i EU är det inte längre tvunget. Istället måste du ha EU-beteckning på din registreringsskylt. Något som är standard på dagens bilar. Till vänster på registreringsskylten finns ett blått med S omgivet av stjärnor. Detta är EU-symbolen. Har du en äldre bil och denna beteckning inte finns på din registreringsskylt så behöver du klistra ditt ett traditionellt S-märke på din bil.

Förr i tiden var S-märket som klistrades på bilen en självklarhet när man reste utomlands. I och med Sveriges inträde i EU slopades detta krav, men bara delvis. Idag räcker det om din registreringsskylt är utrustad med en blå del där det finns ett S omgivet av EU-stjärnor. Ska du resa med en bil som har den gamla varianten av registreringsskylt krävs att du klistrar på ett traditionellt S-märke, väl synligt, baktill på bilen.

Ska du köra i länder utanför EU kan det finnas krav på ett traditionellt S-märke. Vissa länder accepterar de nya registreringsskyltarna med EU-symbol och nationsbokstav.

Trafikförsäkringsbevis & grönt kort

När du reser genom Europa så är det en fördel, men inget krav, att ha ett internationell trafikförsäkringsbevis eller så kallat grönt kort. Trafikförsäkringsbeviset gäller som ett intyg på att din trafikförsäkring är giltig. Du får det gröna kortet genom att kontakta det försäkringsbolag där du har din bilförsäkring.

Glöm heller inte detta på bilresan:

  • Pass och ID-handlingar.
  • Europeiskt sjukförsäkringskort.
  • Registreringsbevis på din bil
  • Varningstriangel
  • Verktygslåda och en flaska olja för akuta problem
  • Reservhjul och domkraft