Kontanter eller kreditkort på resan?

Cash is king…eller? Vad är egentligen bäst att ha med på resan till Italien? Kontanter, kreditkort – eller en mix? Kreditkortet har flest fördelar – men att helt förlita sig på kort är inte heller bra.

Var ska köp genomföras?

Kreditkort:

Visa och MasterCard accepteras i stora delar av Italien, men inte överallt. De som ska åka på en weekend och håller sig till flygplats, hotell och stadskärnan klarar sig troligtvis med kreditkortet.

Kontanter:

Forex anger att Italien ”i större utsträckning än Sverige” använder kontanter. Inne i städerna brukar det inte vara några problem att betala med kort men så fort man kommer ut på landsbygden så är det viktigt att ha kontanter med sig. Man ska heller inte förvänta sig att det finns uttagsautomater i de mindre byarna. Gällande möjlighet till att kunna köpa saker vinner kontanter.

Spanska trappan, Piazza di Spagna

Vad är säkrast?

Kreditkort:

Gällande säkerhet har kreditkortet en mycket stor fördel i förhållande till kontanter. Blir kortet stulet kan det enkelt spärras. Flera kortutgivare har även en funktion som kallas för ”pushnotis”. Det innebär att en notis kommer i mobilen vid varje köp. Skulle någon stjäla kortet, och genomföra ett köp, skulle det upptäckas direkt.

Dessutom är det banken som garanterar att man enbart behöver betala den del av kreditkortsfakturan som bevisligen är knuten till egna inköp. Vid en bedräglig transaktion kontaktas banken varpå denna del inte behöver betalas.

Kontanter:

En av de största nackdelarna med kontanter är just säkerheten. Pengarna kan stjälas och förfalskade sedlar kan ges i växel. Till viss del går det att få tillbaka stölder på försäkringen men definitivt inte lika lätt som att bestrida en bedräglig transaktion med ett kreditkort.

Om kontanter tas med så förvara dem åtskilt från andra värdesaker – så att inte allt kan stjälas på en och samma gång. Dessutom bör ändå ett kort tas med – som säkerhet.

Växla till kontanter hemma – eller ta ut på plats?

Kreditkort:

Önskas ett större belopp kontanter under resan är bästa alternativet att ta med ett kreditkort och sedan göra ett uttag på plats när man kommer fram. Detta ut flera perspektiv. För det första undviker man att ha med sig en stor summa pengar under resan – vilka kan bli stulna. För det andra ges betydligt bättre växlingskurs vid uttag än vid växling hos växlingskontor. Enda nackdelen är uttagsavgiften som vissa kort har.

Tänk dock på att kreditkorten oftast har en gräns för uttag i Bankomat/ATM som brukar ligga på max 5000 kronor per uttag och ytterligare en gräns som säger max 10 000 eller 15 000 kronor inom en kortare period, den perioden brukar vara några dagar eller upp till en vecka. Ännu en orsak att ha flera olika kreditkort med sig på utlandsresan.

Kontanter:

Att växla till sig Euro för någon tusenlapp, på ett växlingskontor på flygplatsen, kan vara smidigt. Därmed har man med sig kontanter på resan och kan köpa saker direkt efter ankomst även om kortet skulle krångla. Men det kostar! Den kurs som växlingskontoren tar är 5 – 8 % sämre än den kurs som ges vid uttag med kortet i en automat. Växling bör alltså enbart ske av det belopp som behövs som ”säkerhet”.

Kostnad vid betalning

Kreditkort:

De två vanligaste kostnaderna som kan uppstå är uttagsavgift och valutaväxlingspåslag. Ska större summor betalas utomlands är det alltså viktigt att välja rätt kreditkort utifrån dessa kostnader.

Kontanter:

Någon extrakostnad uppstår inte vid betalning. Däremot kan en kostnad uppstå vid växling.

Fyra måsten

Alltid kort inför resan!

Ett tillfälle då kreditkortet alltid bör användas är när resan ska betalas. I detta läge finns det nämligen inte en enda fördel att betala med kontanter.

I stort sett alla kreditkort har en reseförsäkring som automatiskt aktiveras om resan betalas till minst 50 % eller 75 % med kortet. Därmed kan exempelvis ersättning ges vid avbeställning, försenad resa, försenat bagage eller behov av läkarvård under resan.

Ha två kort

Att enbart ha med sig ett enda kort är en onödig risk. Skulle kortet gå sönder eller tappas bort kan det ta flera dagar att få ett nytt. Kompletta det ordinarie kreditkortet exempelvis med ett prepaidkort. Detta kort kan fyllas på manuellt via olika betalningslösningar.

Betala i landets valuta

Vid betalning med kort utomlands brukar valet ges om betalning ska ske i landets valuta eller SEK. Det är i stort sett alltid bäst att välja landets valuta då växlingskursen annars kan vara mycket missgynnsam.

Kontanter för dricks

I Italien (som i de flesta medelhavsländer) förväntas dricks ges på restauranger och i taxi. Beräkna ca 10 – 15 % på restaurangnotan. En dricks som då ges i kontanter!