Trastevere

Trastevere

I den västra delen av Rom ligger stadsdelen Trastevere. Stadsdelen tillhör de 22 områden som ingår i Roms rione, ett annat ord för stadsdelar. Rionesystemet används i flera italienska städer men det är i Rom som det mest kända finns.

Namnet Trastevere härstammar från den latinska frasen Trans Tiberim = på andra sidan Tibern. Och det finns en anledning till det. Sett från Roms centrum så ligger Trastevere nämligen på andra sidan av floden Tibern.

Trastevere har ett gatunät som för tankarna tillbaks till medeltiden. Det är trånga gator och gränder med stora piazzor. Om du befinner dig i Trastevere så är det några saker du absolut inte får missa:

  • Maten. Även om det blivit lite av en turistklyscha att ”här finns den lokala maten” så finns det fortfarande ställen i Trastevere som inte är influerat av turism. Våga lämna de större gatorna.
  • Kvällsmörkret. Trastevere är som vackrast i skymningen. Ta en promenad genom Trastevere på kvällen. Vi lovar, du kommer inte vara den enda.
  • Kyrkorna. Trastevere är fullt av trevliga kyrkor och kapell. Du kan läsa mer om några av kyrkorna nedan.

Visste du att? I Trastevere ligger ett palats med namnet Palazzo Corsini. Det är en lite extra speciell plats för oss svenskar. Här bodde nämligen Drottning Kristina under sina år i Rom.

Kända platser och sevärdheter


Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 12 in /home/xnlrecen/public_html/restillrom.se/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/shortcodes/vc-basic-grid.php on line 171