Vin och öl i Italien

Italienarna älskar sitt vin. Oavsett var du än tittar i Rom så är chansen stor att du ser en uteservering med en italienare som sitter med ett glas vin. Den italienska ölen får ofta oförtjänt mycket kritik, men lika lite som du ska missa vinet så ska du inte missa att dricka en kall italiensk öl på en lokal bar när du är i Rom.

Italienskt vin

Efter Frankrike så är Italien den största producenten av vin. Främst är italienarna duktiga på bordsviner men det finns också många exklusivare viner från Italien. Den största andelen av allt vin som produceras i Italien är av typen rödvin, eller rött vin. Ett av Italiens största och mest kända vindistrikt heter Latium (Lazio) och ligger utanför Rom. Härifrån kommer många kända viner bland annat Frascati.

öl och vin

En Birra Menabrea och ett glas rödvin på en restaurang i Rom

Italiensk öl

Den italienska ölen har fått ett rykte som kanske inte är det mest positiva. Italiensk öl behöver inte vara blaskig och tråkig som många påstår. I Sverige är den mest kända ölen Peroni, i princip alla systembolag har den i sitt grundutbud. I Italien är Peroni en standardöl som finns på de flesta ställen.

När du är i Rom och gillar öl så är Open Baladin på på Via degli Specchi 5 ett måste. Här finns 100 ölsorter på flaska och 40 på tapp. Det häftiga är att samtliga är italienska. Helt enkelt ett måste för ölälskare.

Res till Rom rekommenderar:

  • Birra Moretti
  • Baladin (finns flera olika sorter)
  • Birra Menebrea