Castel Sant’Angelo – Änglarnas borg

Castel Sant'Angelo
Ett stenkast (om du är en väldigt bra kastare) från Petersplatsen och Vatikanstaten hittar du en stor cirkulär fästning omsluten av höga murar. Det är en mäktig syn att skåda, och det är inte svårt att förstå att den fungerade ganska bra för de påvar som sökte skydd där.

Historien om Castel Sant’Angelo

Castel Sant'Angelo by night

Castel Sant’Angelo upplyst i den romerska natten

Castel Sant’Angelo stod färdigt år 139. Ursprungligen var den kejsar Hadrianus mausoleum (En praktfull gravplats). Sedan dess har borgen renoverats flera gånger. Främst under medeltiden och renässansen.

Namnet ”Castel Sant’Angelo” fick fästningen år 590 efter att påven Gregorius den store fick syn på ärkeängeln Mikael på toppen av byggnaden. Eftersom pesten härjade i Rom vid den här tiden så tolkade påven statyn (som sticker tillbaka svärdet i skidan) som ett tecken på att pestens tid var över.

Castel Sant’Angelo har fungerat som försvarsverk för många påvar. Nicolaus den tredje lät bygga en 800 meter lång hemlig gång från fästningen till Peterskyrkan för att underlätta en flykt. Borgen har faktiskt också fyllt sin funktion. 1527 tog Clemens VII sin tillflykt till Castel Sant’Angelo när den tysk-romerske kejsaren Karls den femte plundrade staden.

Fästningen fungerade sedan en tid som fängelse. Idag hittar vi muséet Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo i fästningen.

Besöka Castel Sant’Angelo

Om du besöker Rom så är ett besök på Castel Sant’Angelo nästintill ett måste. Du kan köpa endast entrébiljett eller gå en guidad tur där du får se allt från de gamla påvarnas lägenheter till fängelsehålor. En stark kontrast med andra ord.

[wpgmza id=”1″]

Hitta hit

Castel Sant’Angelo ligger beläget några hundra meter öster om Vatikanstaten. Kommer du från Rom’s historiska centrum så är fästningen svår att missa. Att ta promenaden över bron som leder fram till Castel Sant’ Angelo är verkligen att rekommendera. Bron Ponte Sant’Angelo är 135 meter lång och utsmyckad med 10 änglastatyer. Fem stycken på varje sida.

Med buss

Text

Med spårvagn

Text

Promenera

Text

Öppettider på Castel Sant’Angelo

Måndagar: Stängt
Tisdag – söndag: 09,00 – 19,30. (Sista insläpp är kl 18,30).

Inträde på Castel Sant’Angelo

Inträde: €8,50.
EU-Medborgare (18 – 24 år) €6.
Under 18 år: Gratis
Pensionär: Gratis