MontiMonti – Roms äldsta stadsdel

Monti är en statsdel i Rom där en del antika ruiner är funna, man kan bland annat hitta Colosseum och Forum Romanum. Det är vanligt att många turister blir blinda – för det vackra förutom dessa stora monument som Colosseum och glömmer bort historien bakom Monti i sig.

En gång i tiden var Monti en innerstad som blev designad att skydda Forum från attacker, idag är det en stadsdel som bidrar med kultur, en syn av de gamla byggnaderna och husen samt att det är en av Roms mest givande område när det gäller saker som mat och mode. Monti är Roms äldsta distrikt där man kan få en inblick i vardagslivet för italienarna.

Ett måste att besöka när man besöker Monti är Fatamorana – en affär där de serverar glass som är utan konserveringsmedel, förtjockningsmedel och andra tråkiga saker som man brukar hitta i glassen vi äter. Det finns inte bara ”vanlig” glass utan även sorbet.

monti

Fontana dei catecumeni a madonna dei monti

När man är utomlands är vi en tendens till att ta massa med foton, inte bara foton på den goda glassen vi äter – kanske den på Fatamoranam, men även på husen vi ser, kanske människorna vi möter och oss själva. En sak som är väldigt populär att fota i Monti är La Casetta, detta är en gammal byggnad från 1400-talet med en grön klätterväxt som växer sig över hela husets gavel vilket är en väldigt vacker syn. La Casetta är ett café där man kan hitta många lokala favoriter men även saker som vi är vana vid att se inne på ett café som till exempel scones.

Jag kommer ihåg från min resa till Rom hur vi gick och gick och gick. Detta är förmodligen inget som är ovanligt när man reser till Rom för där finns så otroligt mycket att se, och om man besöker spanska trappan – eller italienskans Scalinata della Santissima Trinità dei Monti, går man lite mer än annars kanske. Vi har två andra inlägg om just spanska trappan så jag tänkte inte repetera historien med denna underbart fina trappan, men att den ligger i statsdelen Monti är kanske inget man reflekterar över.

Shopping – ett måste i Monti

Shopping är ofta en del av resor, om det är en ny väska till kusinen eller en bikini för man glömde sin hemma så är Mercato Monti stället att besöka. Mercato Monti är en marknad om ligger på Via Leonina 46 som för vart år som går blir ett ställe som är mer och mer populärt. Än så länge så är det en marknad i en stor lokal med en DJ som spelar musik vilket är en av de unika sakerna med denna marknaden. Här finns nya saker, gamla saker, kläder, skor, accessoarer eller vintage saker. I Monti finns där många olika affärer att kunna spendera pengen du sparat till denna resa, allt från moderna klädbutiker till coola inredningsaffärer.

Monti är en statsdel i Rom som kanske från sakerna som står ovan låter mycket som alla andra ställen man kan besöka med shopping, mode, gamla hus. Men det är något speciellt med Monti som man inte borde bortse från eller låta de berömda sakerna som Colosseum lägga Monti i skuggan. Den största delen av Roms charm är ju de historiska inslagen som finns precis överallt och i Monti finns det gömda skatter bland de flesta kvarter.

 

Nelly Robertsdotterskribent på Res till Rom. Vill du läsa fler texter av Nelly? Klicka här.