Fontana di Trevi – alla floder leder till Rom
I centrala Rom i ett distrikt som heter Trevi så ligger ett av de mest kända byggnadsverken i hela Rom. Det är givetvis den välkända fontänen Fontana di Trevi. Denna vackra fontän är designad av den italienske arkitekten Nicola Salvi och sedan färdigställd av Pietro Bracci. Fontana di Trevi tog det ultimata steget emot odödlighet och sin plats som världens kanske mest kända fontän när den agerade en central roll i den klassiska filmen La Dolce Vita 1960. Och om du kommer till Rom, missa inte att kasta ett mynt i fontänen, då säger legenden att du kommer återvända till Rom i framtiden.
Fontana di Trevi – historia
Fontana di Trevi står på den plats där akvedukten Aqua Vergine mynnade ut under romarrikets dagar. Tack vare sina närmsta rådgivare så förstod kejsar Augustus under sin tid som kejsare att Roms centrala delar behövde en akvedukt för att kunna få tillgång till vatten. Ovan nämnda akvedukt byggdes utanför Roms centrum vid floden Aniene. Med underjordiska tunnlar leder akvedukten till slut till slutstationen Fontana di Trevi.
1629 så beslutade dåvarande påven Urban VIII att den dåvarande fontänen som stod på platsen inte var tillräcklig. Den berömde skulptören Bernini fick i uppdrag att göra en ritning på en renovering och restaurering. När påven dog några år senare så stannade arbetet upp. Berninis fontän byggdes aldrig, men det finns trots allt en stor influens från Bernini i dagens fontän.
Under Barocken så började Rom förändras. Kyrkor och monument skulle renoveras. Alla skulptörer tävlade mot varandra att få bygga och skapa magnifika byggnader. 1730 så utlyste påven Clement XII en tävling där vinnaren fick färdigställa Fontana di Trevi. Segrare blev till slut (efter en dust med en konkurrent) Nicola Salvi. Arbetet började 1732 och fontänen stod klar 1762, långt efter Salvis död som ägde rum 10 år tidigare. Fontänen slutfördes av Giuseppe Panini.
Fontana di Trevi är främst skapad i en stensort som heter Travertine och bryts öster om Rom.
Prenumerera på Res till Rom’s nyhetsbrev för mer artiklar om bland annat Fontana di Trevi.
[mc4wp_form id=”67565″]
Restaurering av Fontana di Trevi
Fontana di Trevi har flera gånger genomgått omfattande restorationer och reperationer. 1998 så skrubbades hela fontänen och alla sprickor lagades. Samtidigt installerades nya pumpar som cirkulerade vattnet. 2013 stod det klart att italienska modehuset Fendi sponsrade en 20-månader lång restoration av Fontana di Trevi. Totalt betalde Fendi 2,2 miljoner euro. Fontänen har sedan dess varit stängd och tömd på vatten. För de turister som vill kasta det symboliska myntet i fontänen kan göra detta i en mindre bassäng. Fontana di Trevi förväntas öppnade igen för allmänheten under den senare november 2015. Vi har tidigare skrivit lite om restaureringen av Fontana di Trevi. Läs gärna den artikeln här.
![Okeanos vid Fontana di Trevi](http://restillrom.se/wp-content/uploads/2015/09/Okeanos-223x300.jpg)
Okeanos i centrum på Fontana di Trevi
Fontänens utseende
Fontana di Trevi är 26,3 meter hög och 49,15 meter bred. På så sätt är det en magnifik skapelse och svår att inte imponeras av. Det är därför inte så förvånande att det är Roms största fontän från barocken. Fontänen består av en stor bassäng med klippor som stiger upp ur vattnet. På klipporna kan besökaren se diverse vattenväsen. Var man än tittar så ser man inspirationen från havet och vattnet.
Fontana di Trevi är utsmyckad med olika skulpturer och statyer som representerar byggnationen av akvedukten för 2000 år sedan. Åskådaren kan även se Marcus Vipsanius Agrippa stå och övervaka fontänen. Agrippa var den person som övertygade kejsar Augustus att bygga akvedukten.
Den stora figuren i fontänens mitt är Okeanos som ansågs vara världsströmmen i den grekiska mytologin. Precis som andra naturmakter så var Okeanos också symboliserad som en person. Visste du förresten att det från hans namn det engelska ordet för hav (ocean) kommer?
Fler lästips:
- Fontäner i Rom – en genomgång av alla vackra fontäner i staden
- Piazza Navona
- Torg i Rom
- Spanska Trappan