Fotboll i Rom

Fotboll i Rom – det här behöver du veta

När det kommer till storstäder har arkitekturen, shoppingen och maten tendens till att ta över våra sinnen och det är allt vi pratar om, och det är inte så konstigt för det är tre saker som verkligen inte går att missa! Men en annan stor sak som vissa kanske tar för givet och vet precis allt om medan andra inte har någon aning alls – sporten. Hade vi varit i Madrid eller Barcelona hade detta faktum kanske varit större, jag vet inte för jag är redan ett stort fan av sport men fotbollen i Rom har till och med gömt sig för mitt intresse. Arkitekturen tog över vilket i och för sig inte behöver vara något negativt, men idag vill jag ta fram sporten i Rom med fotbollen som fokus.

Stadio Olimpico - hem till AS Roma och SS Lazio

Stadio Olimpico – hem till AS Roma och SS Lazio

Italien i sig tar fotboll på väldigt stort allvar, detta är inget undantag i Rom. Det är derbymatcherna mellan AS Roma och SS Lazio som sägs vara en svårslagen upplevelse som till och med kan underhålla de minst fotbollsintresserade.


Det är i arenan Stadio Olimpico som derbyt hålls med fans som är både passionerade och med all säkerhet väldigt högljudda. Denna arenan har en kapacitet på cirka 72.000 åskådare under en fotbollsmatch, enligt UEFA är detta en ”femstjärnig arena.” Stadio Olimpico är hemmaarena till både SS Lazio och AS Roma.

Men hur är då historien bakom dessa två lagen, och är de verkligen så bra?

AS Roma grundades 1927 då den italienska fotbollen var som bäst i de nordliga delarna. Det var på detta vis AS Roma bildades och man slog ihop fyra olika klubbar för att skapa ett lag som kunde slå lagen från norr. Poängen från första början var att Lazio skulle ingå i denna nyskapade laget, men de vägrade.

Det röd och gula laget AS Roma lyckades bra i början av historien, deras första säsong 1927/28 lyckades klubben vinna den italienska cupen och under 30-talet hade de två stycken andraplatser, den första ligaserien kom under säsongen 41/42 vilket även var den första gången som ett lag från centrala/södra Italien har vunnit.

Visst ni att under denna tiden så avgjordes avancemanget i Cupvinnarcupens semifinal mellan det polska laget Gornik Zabreze och AS Roma med hjälp av myntsingling? Det var nämligen så att de hade spelat tre matcher med oavgjort resultat i samtliga matcher, myntsingling var det som avgjorde men det var även under denna matchen som just denna sortens avgörande slutade användas och straffar blev det nya avgörandet. För de som är fotbollsintresserade och undrar varför det inte avgjordes med hjälp av bortamålsregeln – alltså att om man gör ett mål på bortaplan är det värt mer än ett mål på hemmaplan – så fanns inte denna regeln.

Stadio OlimpicoAS Roma i en lite mer modern tid är ett lag som spelar i Serie A, alltså det högsta seriespelet i  Italien. Säsongen 2013/14 lyckades de vinna de tio första matcherna vilket är ett rekord i Serie A ligan.

SS Lazio grundades 1900 och kan vara mest känt över att det är en av Europas mest mångsidiga klubb där de har över 36 olika föreningar med bland annat volleyboll och simning. Vi svenskar kanske känner igen detta laget på grund av Sven-Göran Eriksson som var tränar mellan 1997-2001 där han ledde laget till stor succé.

När klubben grundades var det först en förening med löpsport och gång. Två år efter den grundades tog man upp fotbollen som en förening. När de införde ett system för regionala ligor att spela ett cupspel mot varandra nådde Lazio slutfinalen tre gånger under tio år men de förlorade även samtliga finaler.   

Det var först under 90-talet som man som man på allvar såg Lazio som en toppklubb i Serie A där man under sena 90-talet hade den svenska tränaren som jag skrev om innan. Sven-Göran Eriksson ledde Lazio bland annat till ligavinst och andra plats i Uefacupen.

Derbyn

Totti firar ett mål mot rivalen Lazio med en selfie

Romas lagkapten Fransesco Totti firar med sen selfie efter ett mål mot rivalen Lazio 2015

Samtidigt som ett derby är fullt av passion och hetta mellan de två lagets supportrar får man inte glömma bort att det finns huliganer överallt och man ska ta det försiktigt. Säkerhetsnivån är hög med poliser överallt så inget farligt ska hända, men om man inte känner för att uppleva bråk mellan fans osv men ändå uppleva känslan i staden under ett derby och se matchen skulle jag rekommendera att gå till en sportbar och se matchen där bland alla de supportrar som inte har biljetter till matchen då de som är bråkiga till stor chans är på plats i arenan och inte i en supporterbar under matchen.

Även om det kan hetta under derbymatcherna mellan SS Lazio och AS Roma så är detta derbyt ett av de hetaste att kolla på. Ibland är det inte ens fotbollen som pågår på planen som lockar mest utan publiken och deras engagemang.

Om du känner dig intresserad och vill uppleva ett derby i Rom så uppmanar jag dig verkligen till att göra det, eller om du bara vill känna av stämningen i Rom under en derbydag med starka färger av rött och gult eller himmelsblått och vitt.