Att ta med sig all sin packning i en kabinväska har flera fördelar. Framförallt kan man ta sig vidare på sin resa utan att vänta in bagage vid bagagebandet när man landat. Men kontrollera alltid vilka regler som flygbolaget har gällande dessa väskor innan du åker. Det skiljer en hel del. Som ett exempel får en passagerare hos American Airlines ta med sig ”obegränsad” vikt i sin kabinväska medan passagerare som flyger med Wow Air får nöja sig med 5kg. Nedan finns en sammanställning på ett stort antal flygbolag och vilka krav de har gällande kabinväskor. Tabellen är lånad med tillstånd från Kabinväska.net.
Handbagage mått- och viktguide av Expedia
Lite paradoxalt är det flygbolaget Wow Air (och några till) som erbjuder de största måtten på väskan. De accepterar 56*46*25cm (63Liter) samtidigt som väskan maximalt får väga 5kg. Ett annat bolag som accepterar samma mått är EasyJet som däremot har ”obegränsad vikt”. De är det enda bolag som har denna kombination vilket bör gör att de är ”bäst” gällande vikt/storlek.
På sista plats kommer utan tvekan Wizz Air. Visserligen får väskan väga 10kg, vilket är bättre än hos många andra bolag, men gällande storlek spelar de i en helt egen division. Med måtten 42*32*25cm har de ett krav som gör att de flesta kabinväskor på den svenska marknaden inte skulle accepteras.
Som ett exempel kan kabinväskan Titan Xenon nämnas som för något år sedan fick ”Bäst i Test”. Den har måtten 55*38*20cm. När väskorna har testats har man tittat på ett flertal olika faktorer men inte vägt in att vissa bolag inte godkänner dessa mått. Av samtliga flygbolag i tabellen ovan är det faktiskt fyra som inte accepterar dessa mått. Detta bland annat American Airlines (56*35*23) även om dessa mått enbart gäller vid specifika situationer.
De flesta kabinväskor som säljs i Sverige passar kraven hos de allra flesta flygbolagen. Men ska man åka med något mindre bolag bör man definitivt kontrollera kraven. Kom även ihåg att det i vissa fall är accepterat att ta med större eller tyngre kabinväska – mot en avgift.
Emil Lindström bor i Jönköping och grundade 2015 Res till Rom. Emil har är en erfaren Rom-resenär och har skrivit många av artiklarna på restillrom.se