7 fakta om Spanska Trappan

7 saker du inte visste om Spanska Trappan

Vi har tidigare publicerat en lista med 9 saker du inte visste om Pantheon. Varför sluta med ett vinnande koncept? Vi fortsätter därför med ett nytt tema och en ny lista: 7 saker du inte visste om Spanska Trappan. Sju punkter. Sju fakta om Spanska Trappan. Nu åker vi!1. Byggdes för att koppla samman kyrka och torg

Ovanför dagens Spanska Trappan ligger kyrkan Trinitá dei Monti och nedanför ligger Piazza di Spagna. 1723 ville man sammankoppla dessa två. Det gjordes genom att man byggde en magnifik trappa – Den spanska trappan.

2. Finansierades av franska pengar

Det är lite ironiskt, men den spanska trappan finansierades faktiskt av Frankrikes dåvarande kung. Fransmännen ville till och med placera en staty av konungen vid trappan. Något som dock aldrig kom till skott då påven inte hade det minsta intresse av en sådan staty.
Prenumerera på Res till Rom’s kostnadsfria nyhetsbrev för fler artiklar om bland annat Spanska Trappan

[mc4wp_form id=”67565″]


3. Spanska trappan är inte så spansk

Det är en av de vanligaste frågorna som ställs av turister – varför heter den egentligen Spanska Trappan? Varför trappan i sig heter som den gör är inte så konstigt – den är döpt efter torget vid trappans fot: Piazza di Spagna. Men torget i sin tur är döpt efter den spanska ambassaden för heliga stolen som sägs ha legat vid torget.

4. 2007 saboterades delar av trappan av en rattfyllerist

Mitt i högsommaren 2007 så körde en rattfull ung man sin Toyota Celica rakt ner för trappan. Ingen skadades i händelsen, men den nästan 300 år gamla trappan fick flera trappsteg förstörda. Mannen kunde arresteras på platsen. Läs en artikel om händelsen här.

5. Känd poet bodde vid trappan

När du börjar stega upp för de 138 trappstegen så kan du titta på huset till höger. Det var här den Engelske poeten John Keats bodde och sedermera dog. Idag är huset ett museum till hans minne. Värt ett besök!

6. Italiens första McDonalds öppnade vid trappan

I mars 1986 öppnade McDonalds sin allra första restaurang i Italien. Den placerades vid Spanska Trappan och inte helt oväntat öppnades snart fler restauranger från den amerikanska jätten i Italien.
 

Spanska Trappan av Giovanni Battista Piranesi

Spanska Trappan målad av Giovanni Battista Piranesi

7. Varit en mötesplats i hundratals år

Spanska trappan är en plats att mötas, det är allmänt känt i Rom. Det sägs att Spanska Trappans skönhet gjorde att många konstnärer, poeter och musiker lockades till trappan för att hitta inspiration. Det här i sin tur ska ha lett till att många vackra kvinnor alltid fanns vid Spanska Trappan med drömmar och förhoppningar om modellkarriärer. Detta innebar i sin tur att trappan lockade till sig ”vanliga” romare och kringresande människor. En mötesplats hade skapats och Spanska Trappan blev en plats med mycket människor i rörelse. En tradition var född och den lever kvar fortfarande.

Läs vidare om Rom

Vill du skriva texter som den här? Bli Rom-skribent

Nu kan du som läsare det här bli en del av Res till Rom och få skriva spännande texter om Italiens huvudstad. Vi söker skribenter som vill skriva intressanta och faktarika artiklar om Rom, romersk historia och italiensk kultur. Du skriver hur mycket du vill, hur ofta du vill och när du vill. Det är med andra ord väldigt få krav på skribenterna här på Res till Rom, men skribentjobbet kommer trots allt ändå med ett ansvar. Intresserad? Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, eller läs mer om ”tjänsten” här.

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande