Fakta om Pantheon

9 saker du inte visste om Pantheon

Än idag, nästan 2000 år efter att det byggdes så är Pantheon fortfarande ett av världens mest spektakulära byggnadsverk. När Michelangelo en gång i tiden såg byggnaden så skall han ha sagt att Pantheon är ett verk som är skapat av änglar, inte människor.

Idag har vi sammanställt en lista med 9 fakta som du kanske inte visste om Roms äldsta kyrka. Häng med!

1. Pantheon betyder ”hedra alla Gudar”

Vad betyder ”Pantheon?” Jo, ordet Pantheon kommer från grekiskan, där det är ett adjektiv som kan översättas till något i stil med ”hedra alla Gudar” eller ”respektera alla Gudar”. Det är faktiskt så att från början är Pantheon just det, ett tempel för ”alla Gudar”.

2. Det är det bäst bevarade antika monumentet i Rom

Det är ett mysterium för historiker hur Pantheon lyckats stå kvar så välbevarat i alla år. Sedan det byggdes har mycket hänt i Rom, från barbarers räder till naturliga skador från gravitation till krigsskador. Det är händelser som förstört andra monument från det antika Rom – men inte Pantheon. Efter att det blev en kyrka år 609 så är det förklarligt att det stått kvar, men konstruktionen är långt före sin tid och borde nog inte överlevt såhär länge. Sammansättningen av byggnadsmaterialet som Pantheon består av är fortfarande okänd men liknar på många sätt dagens betong.

3. Pantheons exakta ålder är okänt

Vi vet inte Pantheons exakta ålder. Legenden säger att det på samma plats tidigare låg ett tempel som tillägnades Romulus, eftersom det var där han sägs stigit upp till himlen. Historikerna tror dock att kejsar Augustus högra hand Agrippa lät uppföra det första Pantheon år 27 före Kristus. Dock skall ha förstörts i Roms stora brand och återigen brunnit många år senare. Det byggnadsverk vi känner idag skall dock ha byggts 120 e.Kr. av kejsar Hadrianus.

4. Kupolen var störst i världen i 1300 år

Pantheons kupol mäter 43,30 meter och var i 1300 år världens största kupol. För att göra detta möjligt så gjorde Roms ingenjörer allt i sin makt för att göra en lätt konstruktion – allt ifrån tunnare material ju högre upp i kupolen man kommer till utan även lättare material i toppen av kupolen som dessutom har ihåligheter.

5. Pantheons höjd och diameter är densamma

Först och främst så är höjden från golv till ”hålet” i taket (occulus) exakat detsamma som kupolens diameter vilket är ingenjörskonst på högsta nivå. Men dessutom: interiören i Pantheon är format som en cylinder och har sedan en halv sfär ovanför sig (kupolen). Höjden på cylindern är exakt detsamma som radien på kupolen. Det är alltså ett genomtänkt mästerverk som var långt före sin tid.

6. De 16 massiva kolonnerna väger 60 ton vardera

När du går in i Pantheon så passerar du 16 massiva kolonner som är 11,8 meter höga med en diameter på 1,5 meter. Dessa importerades från Egypten där de hade transporterats över 100 km på flottar på Nilens vatten och sedan över medelhavet till den romerska hamnen Ostia för att sedan transporteras till Rom via Tibern. Fortfarande inte imponerad? Kolonnerna väger 60 ton styck!

7. 21 april ses en fantastisk ljuseffekt vid Pantheon

Den 21 april kan en ljuseffekt ses vid Pantheon eftersom solljuset mitt på dagen då träffar ett metallgaller vid porten. Detta gör att torget fylls med ljus. Romarna firade just 21 april som dagen då staden grundades och man kan tänka sig att synen av kejsaren ståendes i porten till Pantheon med ljus omkring sig hjälpte till att höja kejsarens status till något gudalikt.

8. Pantheon var det första hedniska templet att bli kyrka

År 609 blev Pantheon, som då var ett hedniskt tempel, omvandlat till en kristen kyrka. Detta gjorde med största sannolikhet att Pantheon medvetet inte förstördes under medeltiden. Trots att kyrkan idag egentligen bör heta Santa Maria ad Martyres efter det helgon den är tillägnad, så kallas byggnaden fortfarande Pantheon.
Pantheon fontän

9. Framför kyrkan ligger ”Pantheons fontän”

Den kände arkitekten Giacomo Della Porta fick 1575 jobbet att rita en fontän som kunde byggas framför Pantheon. Fontänen skulpterades sedan i marmor av Leonardo Sormani. 1711 ville sedan påven Clement den elfte att fontänen skulle modifieras något. Filippo Barignoni designade då ett nytt utseende där basen var annorlunda och även ett en obelisk av Ramses II placerades i mitten av fontänen.

Vill du skriva liknande texter? Vi söker skribenter

Nu kan du som läser det här få chansen att skriva om Rom på restillrom.se. Vi söker skribenter som vill skriva läsvärda artiklar om Rom, romersk historia och italiensk kultur. Du skriver hur mycket du vill, hur ofta du vill och när du vill. Det är med andra ord väldigt få krav på skribenterna här på Res till Rom. Intresserad? Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, eller läs mer om ”tjänsten” här.

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande