10 saker du inte visste om Colosseum

10 saker du inte visste om Colosseum

Vi fortsätter på temat listor. Vi har tidigare listat 7 saker du inte visste om Spanska Trappan och 9 saker du inte visste om Pantheon men idag är det dags för Roms egna kronjuvel, stadens kanske mest ikoniska symbol och ett av världens mest kända historiska byggnadsverk – det mäktiga Colosseum. Så nu kör vi: 10 saker du inte visste om Colosseum.1. Colosseums riktiga namn är ”den Flaviska amfiteatern”

Vi kallar den stora amfiteatern för Colosseum (eller Colosseo på italienska) men skall man vara helt korrekt så heter byggnaden den Flaviska amfiteatern. Namnet kommer från den medlemmarna av den flaviska kejsardynastin (Vespasianus, Titus och Domitianus) som var de som tog inititivet kring uppförandet av Colosseum. Just namnet Colosseum kommer från den staty som Nero lät bygga i närheten, vars namn var ”Neros koloss”

2. Colosseum byggdes av 60 000 slavar under 9 år

Enligt historiker så tvingade romarna cirka 60 000 judiska slavar att bygga den stora amfiteatern. Detta skedde under 9 år. Tänk dig själv, till och med idag skulle en stadion av den storleken vara svår att bygga på den korta tiden.
Colosseum är 189 meter långt och 156 meter brett och rymmer 24 000 kvadratmeter. Dessutom är amfiteatern mer än 48 meter högt.

Teckning av Giovanni Battista Piranes

3. 50 000 besökare kunde fylla arenan på under 20 minuter

Colosseum tog under sin storhetstid in cirka 50 000 besökare. Det tog under 20 minuter för alla besökare att hitta sina platser och fylla arenan. Detta berodde till stor på de 84 portarna som fanns runt byggnaden.

4. 400 000 människor och en miljon djur miste livet

Forskarna beräknar att över 400 000 människor (de flesta slavar) och över en miljon djur fick sätta livet till i de blodiga spelen som ägde rum på Colosseum. Vissa spel kunde till och med vara i upp emot hundra dagar.
De sista gladiatorspelen ägde rum 435 år efter Kristus och de sista striderna med vilda djur cirka 100 år senare.

5. Arenan kunde fyllas med vatten

Ibland så tog man bort trägolvet på Colosseum och fyllde hela arenan med vatten. På så sätt kunde man utkämpa sjöslag. Tänk vilken mäktig syn det måste ha varit! Dock så var dessa slag inte alls lika populära som gladiatorspelen och de flyttades därför till andra platser och Colosseums golv blev permanent.

6. Det var gratis inträde och gratis mat på Colosseum

Det kostade ingenting att gå och titta på gladiatorspelen, något som är svårt att tänka sig. Dessutom så bjöds det på mat och dryck under spelen. Det sägs att det började växa upp fruktträd på Colosseum långt efter att gladiatorspelen slutat äga rum. Man tror att detta berodde på alla kärnor som besökarna spottat ut.
Colosseum naturkatastrof

7. Naturkatastrofer har förstört Colosseum

Många naturkatastrofer har påverkat Colosseums konstruktion. Värst var dock de två jordbävningar som ägde rum år 847 och 1231. Det är dessa som är skyldiga till de skador som syns på Colosseums södra sida, där ett parti har kollapsat.

8. Marmor från Colosseum användes till Peterskyrkan

När den nya Peterskyrkan skulle byggas i Vatikanstaten så behövde man stora mängde marmor för att skapa den fantastiska byggnaden. Lösningen blev då att ”låna” en stor andel av all marmor som Colosseums fasad bestod av. En del av marmorn från den flaviska amfiteatern användes också vid bygget av Spanska Trappan.

9. Ett fåtal artister har haft konserter på Colosseum

Det är inte vanligt att konserter äger rum på amfiteatern, men det har hänt några gånger. De som framfört musik vid Colosseum. Bland annat har Ray Charles, Paul McCartney, Billy Joel och Elton John haft konserter här. Ska man vara helt korrekt så har de flesta konserter dock skett precis utanför Colosseum och inte inuti.
Colosseum symbol emot dödstraff

10. Colosseum är en symbol emot dödstraff

Dödsstraffet avskaffades i Italien 1948. Sedan dess har Colosseum fått agera som en symbol emot dödstraffet. Idag, när någon i världen har fått ett dödsstraff reducerat så lyser Colosseums belysning i guldig nyans istället för det vita ljus som är standard. Denna färgförändring inträffar också när en jurisdiktion avskaffat dödsstraffet.