Fontana di Trevi juli 2016

8 saker du inte visste om Fontana di Trevi

Res till Rom har tidigare gjort listor med saker du inte visste om Pantheon, saker du inte visste om Colosseum och även en lista om Spanska trappan. Vi kommer fortsätta med den här typen av listor fram tills dess att vi har behandlat alla stora sevärdheter i Rom. Idag kör vi världens vackraste fontän. Så låt mig presentera: 8 saker du inte visste om Fontana di Trevi. Nu åker vi.

1. Roms största barockfontän

Fontana di Trevi är Roms största fontän i den stil som kallas barocken. Den magnifika fontänen är placerad på en väldigt liten piazza. Fontänen är 26 meter hög och 20 meter bred.

2. Ligger på historisk plats

Platsen som Fontana di Trevi ligger på är en viktig plats i Roms historia. Här låg akvedukten Aqua Virgo (namngiven efter en jungfru som visade vattenkällan för Roms ingenjörer). Akvedukten tillhandahöll vatten åt Roms befolkning i över 400 år.

3. Tävling om att få designa fontänen

Från början var det tänkt att Bernini skulle rita Fontana di Trevi, men påven (Urban II) som utsett Bernini till arkitekt hann avlida innan och projekteket stoppades. Många år senare så utlyste påven Clement XII en tävling om att få rita fontänen. Vann gjorde Allssandro Galilei (avlägsen släkting till astronomen Galileo Galilei). Men jobbet gavs senare till Nicola Salvi efter ett offentligt ramaskri eftersom Galilei inte var romare. Istället fick Salvi rita fontänen, och hans design var faktiskt också den billigaste av de som tävlade. Salvi fick aldrig se sin färdiga fontän eftersom han dog 10 år innan invigningen 1762.

4. Trevi som modesymbol

Fontana di Trevi har restaurerats två gånger. 1998 och senast 2014. Den senaste restaurering finansierades av modehuset Fendi och du kan läsa om restaureringen här. I juli 2016 arrangerades en stor catwalk vid fontänen. Modellerna gick på glas som placerats över vattnet.

Okeanos vid Fontana di Trevi

Oceanos vakar över fontänen

5. Oceanus vakar över fontänen

Den gigantiska figur som är placerad i mitten av fontänen är guden Oceanus (eller Okeanos som det oftast stavas på svenska). Figuren blandas ofta ihop med Neptunus som var den romerska vattenguden – ni vet han som brukar ha en treudd i handen. Men vid Fontana di Trevi står Oceanus och har vid sin sida sjöhästar och tritons (hälften människa, hälften havsman). De olika figurerna symboliserar olika saker och händelser i havet.

6. Trevi kommer från gudinnan Trivia

Historiker tror att namnet Trevi från början kommer från gudinnan Trivia som vaktade gatorna i Rom. Hon hade tre huvuden för att hela tiden kunna se allt omkring sig. Hon stod alltid i en korsning där tre vägar möts. Och det är precis det som är fallet vid Piazza dei Cruciferi som ligger precis i anslutning till fontänen. Trevi betyder dessutom ”tre vägar”.

7. Vattnet är magiskt

Det sägs att fontänens vatten är magiskt. I slutet av 1800-talet började man tro att en klunk av vattnet i fontänen skulle garantera ens återkomst till Rom. Man skulle även kasta ett mynt i vattnet. En tradition som kommer från det antika Rom då man kastade ett mynt i vattnet för att be till Gudarna att man skulle få en säker resa hem. Varje dag rensar man nu på fontänen på över 3000 euro, pengar som ges till välgörenhet. Det är ett brott att stjäla mynt från fontänen.

La Dolce Vita

8. Trevi som filmsymbol

För oss svenskar är Fontana di Trevi kanske mest känd från filmen La Dolce Vita där svenska Anita Ekberg tillsammans med Marcello Mastroianni badar i fontänens vatten. Men den finns också med i andra filmer så som ”Roman Holiday” med Audrey Hepburn.