Mynt kejsar Augustus

Vandrare hittade 2000 år gammalt romersk mynt

Ja det är sant. Laurie Rimon var ute och vandrade med en pensionärsgrupp i ett område som heter Gaileen och ligger i norra Israel. Laurie hittade då ett blänkande föremål i det höga gräset.

Laurie Rimon plockade upp föremålet och det visade sig vara ett guldmynt. Guiden som var med gruppen agerade föredömligt och kontaktade Israels organisation för fornlämningar. Deras representanter undersökte senare myntet.

Det visade sig vara ett mynt från kejsar Trajanus tid, cirka år 107 år efter Kristus. Det innebär att myntet kan dateras nästan 2000 år tillbaka. På myntet syns kejsar Augustus ansikte. Augustus är en av romarrikets mest kända kejsare och var faktiskt den allra första kejsaren. Om man hårdrar det så är han faktiskt grundaren av hela det romerska riket.

Myntet visade sig vara sällsynt

Det här myntet var inte bara väldigt gammalt, det var också ”one of it’s kind”. Arkeologerna har bara funnit ett liknande mynt i hela världen. Detta finns att beskåda på muséet British Museum i London. De israeliska representanterna menar att det nyfunna myntet är en exakt kopia av muntet som finns i London.

Det är ännu oklart var det nyfunna myntet med Augustus ansikte på, kommer att förvaras. Men enligt källor så kommer det inom kort finnas tillgängligt för allmän beskådan.

Myntets upphittare, Laurie Rimon, har fått många goda ord för sitt val att lämna myntet till myndigheterna. Och man förstår att det inte var ett helt enkelt beslut:

Det var inte lätt att lämna myntet, för det är ju inte varje dag som man hittar ett sådant fantastiskt objekt.