vägar till rom

Resa till Rom – Vägarna hit

Det sägs att ”alla vägar bär till Rom”. Det var kanske mer sant på romartiden än idag men visst finns det ett flertal vägar att välja mellan för de som vill åka till den vackra Italienska huvudstaden.

Buss: Vi har inte hittat något bussbolag som trafikerar linjen mellan en svensk stad och Rom. Däremot finns det flera som anordnar kompletta resor till Rom med tillhörande guidning, hotellvistelse m.m.

Ett företag som erbjuder bussresa till Rom är Scandorama. Priset är då 6995kr (2016) och resan består av 9 dagar och därmed 8 övernattningar. Resan sker i så kallad komfortbuss vilket knappast kan liknas med vanlig långfärdsbuss. Utöver övernattning, bussresa och frukost ingår fyra middagar. En guide är med hela resan.

Bil: För de som tycker om att köra bil är en biltur till Rom en varm rekommendation. Då får man uppleva flera av de europeiska länderna på vägen och en minst sagt blandad natur. Att bila genom Europa är relativt lätt men det finns en fördel att boka boende längs vägen i förväg.

Enligt Google Maps tar resan från Stockholm 26 timmar. En resa på ca 250 mil. Men dela upp resan och njut av hela körningen. Låt resan bli en del av upplevelsen.

Att åka bil kan vara det billigaste sättet att ta sig till Rom. Men det beror helt på hur många som åker med i bilen. Om man räknar med 15kr milen och att det är 500 mil t.r kostar resan 7500kr. Detta delat på 4 personer blir ca 2000kr var (räknat med 500kr i avgifter och parkeringspengar). Men skillnaden är inte stor mot flyg.

Tåg: Enklaste sättet att ta sig till Rom med tåg är att lösa ett InterRail-kort. Ett kort kostar (vuxen) ca 2500kr och räcker under 10 dagar samt 5 resdagar. Snabbaste lösningen är att ta tåget till Köpenhamn och därifrån ta CityNightLine-tåget. Totalrestid ca 25 timmar.

Flyg: Till skillnad mot priset på en tågbiljett så rör sig priset på flygbiljetter betydligt mer. Bara mellan några få dagar kan det skilja 30-50% i pris. Till stor del beror detta på utbud och efterfrågan vilket därmed gör att det är något dyrare under semestersäsongerna.

Flyg till Rom

Bara upplevelsen att se Rom från luften kan göra det värt att ta flyget

Överlag är det däremot väldigt billigt att flyga hit. Vi jämförde resa till Rom via Flygresor.se med avgång en månad framåt i tiden. En tur och returresa gick då att få för mellan 1357kr och 3312kr. En rejält stor skillnad alltså. Den billigaste resan innebar däremot ett byte vilket kan kännas något onödigt för en så kort resa. Krävde man att resan inte skulle ha några byten blev priset som bäst 1966kr. Är det värt att betala ca 600kr för att resa i 3 timmar och 10 minuter istället för att göra ett byte och få en restid på 6 timmar och 10 minuter? Det beror nog på hur mycket man trivs på flygplatser. Men att åka tur och retur under 2000kr är alltså inte några större problem.

Cykla: Det är ytterst få som väljer att cykla till Rom. Men vissa väljer den vägen. Det gjorde i alla fall kusinerna Thomas Miklos och Gert Johansson som LT.se publicerat en artikel om.

Vi rekommenderar däremot flyget.