guidad tur Rom

Roms bästa guidade turer och sightseeing tours

Huruvida du skall upptäcka Rom på egen hand eller som en del av en arrangerad tur med guide är helt och hållet upp till dig att bestämma. Men om du väljer att hänga på en grupp och en guide så finns det många olika alternativ. Vid varje sevärdhet går det oftast att boka en guidad tur, men det finns också färdiga paket och heldagarsgrupper.

Det kan vara klokt att boka i förväg. Det finns till exempel webbplatser så som Sevärdheter.se där du kan boka ett stort antal guidade turer och sevärdheter i Rom.

I den här artikeln kommer jag presentera några av alla de turer som finns i Rom. Oavsett om ditt mål bara är sightseeing eller om du vill bli historiskt utbildad så kommer det finnas något som passar. Vi kör igång direkt!

De vanligaste turerna

De guidade turer som är vanligast att turisterna deltar i inkluderar bland annat det som vi på restillrom.se valt att kalla The Big 3 som inkluderar de största sevärdheterna i Rom, men också så kallad Hop-on Hop-off buss.

The big 3 – Antikens Rom, Vatikanen och vandring i Centro storico

Guidade turer vid Colosseum

Med en guidad tur kan du slippa köa

Det som vi så häftigt valt att kalla för The big 3 är tre olika guidade turer som innefattar de största, mest kända och vanligaste platserna i Rom. Det här är det vanligaste alternativet för turister som väljer att gå guidade turer. Varje tur tar ungefär tre timmar men varierar lite beroende på vilken guide ni väljer. Den guidade turen i Antikens Rom innefattar Colosseum, Forum Romanum och Palatinen. En historisk tur i antikens Rom kan kosta från 450 kronor och uppåt. Då inkluderar det också inträde. En guidad tur i Vatikanen brukar inkludera Peterskyrkan, Petersplatsen och Vatikanmuséet (inklusive sixtinska kapellet). En tur i Vatikanen inklusive inträden kan kosta runt 500 kronor.

Den tredje och sista guidade turen i The big 3, är en stadsvandring i centrala Rom, eller centro storico som det ibland kallas. Här får man under tre lärorika timmar se välkända platser som Pantheon, Fontana di Trevi, Piazza Navona och Spanska trappan. En stadsvandring genom historien med andra ord. Lite beroende vad ni väljer för arrangör så kan en sån här tur kosta 400 kronor och uppåt.

Hop-On & Hop-Off buss

En populär turistattraktion i hela Europa är de så kallade Hop-on Hop-off bussarna. Namnet beskriver ganska bra vad premissen är med de här bussarna. Du hoppar på bussen och du hoppar av bussen. Med den här typen av tur kan du se Rom i din egen takt. Runtomkring i staden finns hållplatser där du lätt kan hoppa på bussen. Bussarna består ofta av dubbeldäckare med öppna tak. På bussarna finns tillgång till en ljudguide där du kan lyssna på fakta om platserna ni passerar.

Vid varje busshållplats kan du, om du önskar, hoppa av bussen och se omgivningen till fots. Du kan sedan hoppa på en annan buss igen senare och fortsätta din sightseeing. Bussarna brukar avgå från varje hållplats var 15-20 minut. Det finns olika biljetter till bussarna och du kan välja att köpa biljett som är giltig 24, 48 eller 72 timmar. Priset för bussarna är varierande beroende på datum och giltighetstid.

Kvällspromenad i Rom

Fontänerna i Rom är vackra i mörkret

Kvällspromenader

Många arrangörer brukar ha guidade turer under kvällstid. Rom gör sig nämligen ytterst bra i nattljus. Månljuset och det konstgjorda lyset från gatlamporna gör Rom till en mysig och stämningsfull stad. Detta kan enligt mig matchas av få städer i Europa.

Du kan bland annat se Roms centrum under kvällstid. Då besöker ni bland annat Fontana di Trevi och Piazza Navona. Två platser vars upplysta fontäner är magiska i den romerska skymningen.

En typisk guidad kvällspromenad är ofta lite billigare och kortare än de som arrangeras under dagtid. En kvällspromenad med guide i Rom kan kosta runt 400 kronor och varar i ungefär två timmar.

Tematurer

Förutom de vanliga guidade turerna kring Roms vanliga platser så finns det många gruppturer med guide där fokuset ligger kring en viss historisk händelse eller person. Det finns också turer som fokuserar på en fiktiv berättelse.

Guidad tur med änglar & demoner

År 2000 lanserade författaren Dan Brown sin andra roman Änglar & Demoner (Angels & Demons). Även om boken sålde bra så skulle den inte slå igenom helt förrän Browns fjärde bok Da Vinci Koden släpptes. Den senare blev snabbt en modern klassiker och filmatiserades. Som en uppföljare till blockbuster-filmen Da Vinci Koden så regisserade regissören Ron Howard Änglar & demoner.

Boken och sedermera filmen utspelar sig till största del i Vatikanstaten och centrala Rom. Historiens huvudkaraktärer leds via historiska kristna ledtrådar kors och tvärs över Rom. Detta har blivit en perfekt guidad tur och turister kan följa i romanens fotspår genom Rom från Pantheon via Santa Maria del Popolo och Piazza Navona för att många platser senare avslutas vid Castel Sant’ Angelo.

Den här The Angels & Demons Tour tar cirka tre timmar och kostar omkring 700 kronor per person.

Det vackra Villa Borghese

Det vackra Villa Borghese

Roms gömda skatter

För dig som vill upptäcka det historiska Rom som ligger bortom turisternas blickar så finns det flera bra turer. Bland annat kan du gå en tur som kallas Roms gömda skatter. Här får du under tre och en halv timme se kyrkor och platser som turisterna ytterst sällan besöker.

Förutom sju stycken kyrkor får du besöka tre av Roms äldsta parker. Med er har ni en lokalguide som har järnkoll på Rom och alla de gömda platser ni kommer besöka. Turen Roms gömda skatter brukar kosta runt tusenlappen.

Roms fontäner

Vill du lära dig mer om alla fontäner som finns i Rom? Då finns det turer som tar dig enbart till vackra historiska fontäner. Under en och en halv timme promenerar ni från den ena fantastiska fontänen till den andra. Den här guidade promenaden kostar ungefär 250 kronor.

Roms torg

Det här är en liknande promenad som den ovan. Men här får ni följa med en guide till Roms många kända piazzor och torg. I en liten grupp promenerar ni från torg till torg. Turen tar cirka 650 kronor och pågår under tre lärorika timmar. Ny kunskap och möjligen skoskav utlovas!

Följ Borgias fotspår genom Rom

Familjen Borgia är en av Italiens mest kända historiska familjer. Borgia har inspirerat människor i århundraden. Idag finns tv-serier och böcker skrivits om huset Borgia. Givetvis finns det en guidad tur i Rom till deras ära. Här får du som en del av en grupp upptäcka de platser i Rom som är viktiga i historien om den här mäktiga familjen som under lång tid styrde det forna Italien. För cirka 750 kronor får du under två timmar lära dig allt om huset Borgia. Allt om deras grymhet, rikedom och jakt efter makt.

Bra att veta inför en guidad tur

  • Underskatta inte vikten av bra skor! Var väl förberedd.
  • Under sommaren är Rom varmt. Ta med vatten.
  • Turerna äger rum oavsett väder. Anpassa dig efter det.
  • Vissa turer passar bra för barn. Andra inte. Ta reda på vad som rekommenderas om du reser med barn.
  • De klädkoder som finns i kyrkorna gäller även under guidade turer. Undvik därför kjolar som slutar över knäna, tröjor med tydliga tryck och huvudbonader.
  • Vissa turer finns på svenska, andra enbart på engelska.
  • Se till att ha batteri i kameran, för det här kommer bli spännande!