Daniela vid fontän i Rom

Aktiviteter & upplevelser att göra gratis i Rom del 1

Att semestra i södra Europa kan snabbt bli en dyr historia, inte minst om man söker sig till huvudstäderna. Rom är inget undantag, men några av de dyraste hotellen och restaurangerna i världen, men det finns flera sätt att upptäcka den eviga staden utan att ruinera sig. Här är den första delen av listan på mina bästa tips att göra i Rom – helt gratis.

bubblor i RomPromenera kring Spanska Trappan.

Rom är en historisk stad vilket innebär att du inte behöver betala dyra inträden för att uppleva lite kultur. Kulturen är överallt. Ta dig in till den gamla delen av staden och börja promenera. Följ smågatorna mot spanska trappan där många turister väljer att ta en paus och vila upp sig medan de ser ut över ett av de finaste områdena i Rom.

Berätta en lögn vid Sanningens mun

Den berömda ’Bocca della Veritá’ är gratis att besöka och fotograferas vid. Men var försiktig, myten säger att den stora sten munnen biter av handen på alla som inte talar sanning.

Besök Vatikanen.

Det är fullt möjligt att vandra längst med de breda gångarna i Sankt Peters Basilika (när det inte är gudstjänst) och till och med besöka Vatikanmuseerna, som har gratis inträde den sista söndagen varje månad.

Spendera en eftermiddag i Villa Borghese

Roms mest berömda park är en oas av skuggtäckta stigar, museum, små sjöar och picknick platser.

Gå på en guidad tur (gratis!)

New Rome Free Tour (newromefreetour.com) anordnar en daglig guidad tur av det historiska centrumet.

Besök den protestantiska kyrkogården, Cimitero Acattolico.

Inte långt från Pyramiden ligger den Protestantiska kyrkogården, även känd som den icke-katolska kyrkogården. Ett antal berömda personer är begravda här, inklusive John Keats och Percy Shelley. Detta är en fantastiskt vacker och lugn plats och en perfekt promenad att bryta av hektiska shopping dagar med.

fontana di trevi

Upplev vackra Fontana di Trevi

Släng ett Mynt i Fontana Di Trevi

Ett vanligt missförstånd är att man slänger ett mynt för att önska sig något. Stå men ryggen vänd mot fontänen och kasta i ett mynt – Den riktiga betydelsen är att om du gör detta så kommer du återvända till Rom. Och vem vill inte det? 

Se en konsert under Estate Romana.

Roms största sommarevent där det anordnas allt från konserter och föreställningar till bokmässor och nattöppna museum. Det mesta är gratis.

Fynda på loppmarknaden Porta Portese.

Inte helt gratis men även om du inte väljer att köpa något så kan du varje söndagsmorgon uppleva en annan sida av Rom på denna enorma loppmarknad. Här samlas tusentals stånd som säljer allt från antika böcker och möbler till kläder och elektronik. 


Det här var den första delen av tre i min artikelserie över saker som är gratis att göra i Rom. Hoppas du uppskattade den här artikeln. Håll utkik efter del två, som publiceras inom kort. Om du vill vara säker på att inte missa någonting så kan du gilla Res till rom på Facebook.