Det romantiska Rom vid spanska trappan

Det romantiska Rom

Det är lätt att förälska sig i Rom och det lätt att förälska sig i Rom. För Rom i sig är en romantisk plats! Här är de mest romantiska platserna att besöka i gott sällskap eller i hopp att hitta ett sådant! En del givna men för den skull inte mindre fascinerande att upptäcka!

Oförglömliga platser med ett romantiskt skimmer. Platser med vackra solnedgångar mellan tusenåriga ruiner. Platser där man känner historiens vingslag.

Det finns många romantiska platser i Rom. Den kanske vackraste och mest älskade av romarna är PINCIO terassen som erbjuder en enastående utsikt. Härifrån sträcker sig även den första allmänna parken ut med romantiska promenadmöjligheter bland grönskande träd, statyer och fontäner. Den anlades i början på 1800 på begäran av Napoleon.

En annan utsiktsplats värd namnet är GIANICOLO. Härifrån ser man verkligen hela Rom. Vilket bara det kanske gör den till den mest romantiska. Gianicolo som blev både en allmän park och ett minnesmärke efter Italiens enande.Bakom CAMPIDOGLIO (Capitolium) som ligger på den minsta av Roms kullar går det en väg som leder upp mot stadens Muncipio. Bilarna passerar den vägen och den är kanske inte så lätt att hitta.Det är ändå värd besväret att försöka om inte annat för de magiska solnedgångarna som man kan betrakta därifrån.

SAVELLO PARKEN eller apelsinparken är känd från filmen ”Den stora skönheten”. Även härifrån har man en fantastisk utsikt över Rom. Glöm för allt i världen inte att titta PETERSKYRKAN och dess enastående kupol.genom nyckelhålet som man finns i porten hos Cavalieri di Malta (Maltaorden) som ligger där.

BASILICA DI MASSENZIO (Maxentiusbasilikan) är den största antika basilikan på Forum Romanum och på natten när den är upplyst är den fantastisk!!!

Missa ändå inte de mest kända platserna som TRINITÀ DEL MONTE med SPANSKA TRAPPAN, Det mest klassiska motivet på vykort från Rom om man bortser från COLLOSEUM. För även om de kanske känns banala och uttjatade förändras platserna ständigt beroende på väder och vind och människorna som passerar förbi. Här kan man slå sig ner och reflektera över alla miljoner människor som besökt platsen tidigare generationer kända eller inte.

Det har nu gått många år sedan Anita Ekberg badade i FONTANA DI TREVI i filmen ”La dolce vita” (Det ljuva livet) mot Marcello Mastroianni men trots det behåller den sin fascination.

Det är nog ändå få som vet att det till höger ligger en liten bassäng som kallas för ”De förälskades fontän”.Det sägs att de par som dricker ur den förblir förälskade och trogna för alltid.

Att promenera längs LUNGO TEVERE är nästan obligatoriskt och den mest romantiska platsen är i närheten av Isola Tiburtina. Hit har förälskade par begett sig sedan 2004 då filmen ”Tre metri sopra il cielo” (Tre meter över himlen) hade premiär. Paren skriver sina initialer och ofta ett datum på ett hänglås som sedan låses fast på bron och man kastar nyckeln i Tibern som huvudpersonerna i gör. Det är tänkt som en symbol för den eviga kärleken och paren sägs vara förenade för alltid.

Handlingen spred sig som en löpeld över hela Italien och vidare till Spanien, till Frankrike och ända till broarna i Brooklyn. Numera har hänglåsen tagits bort på grund av sin enorma tyngd men det fylls ständigt på med ny både där och på andra broar.

Varför inte passa på att strosa runt i den lummiga grönska som någon av stadens många parker erbjuder. VILLA BORGHESE och VILLA ADA är två säkra kort.

Även VIA APPIA parken är värd att rekommendera.Här kan man promenera bland romerska akvedukter och ängar.

Avslutningsvis kanske det är kul att också veta att traditionen att bära sin nygifta hustru över tröskeln härstammar från Rom och Romarriket.