De fem mest överskattade sakerna i Rom

De 5 mest överskattade sakerna i Rom (och vad du borde göra istället)

Vill du se det Rom som finns bortom Vatikanen, Fontana di Trevi och Colosseum? Det vardagliga Rom. Vill du veta de bästa sakerna att göra i Rom som turisterna sällan tänker på? Den här artikeln är den första (och kanske enda?) där vi uppmuntrar dig till att kasta undan alla turistguider och istället leva som Roms egna befolkning gör. För är det något som de flesta reseguider har gemensamt så är det att de tipsar om samma ställen. Samma turisttäta torg att äta glass på, samma shoppinggator, samma uteserveringar.. ja du fattar grejen. Vi på Res till Rom säger inte att det är fel, vi gör ju precis samma sak. Men i det här inlägget kommer vi lista de fem mest ”överskattade” sakerna att göra i Rom och istället berätta vad du kan göra istället. Lite mindre turistigt, lite mer nytänkande.

1. Istället för att dricka en kopp kaffe på Piazza del Popolo…

piazza del popolo

Alltså, Piazza del Popolo är en fantastisk plats som definitivt måste besökas! Inte minst kyrkan Santa Maria del Popolo. Men det är inte dit du ska gå för att dricka kaffe eller fika som vi i Sverige gärna kallar det. Caféerna på piazzan är inte bara oerhört dyra (Upp emot 5 euro för en kopp kaffe), de är dessutom kända för sin dåliga service. Du lär inte hitta någon lokalbefolkning på de uteserveringarna, om man säger så.

…Njut av en glass på Piazza San Lorenzo in Lucina (och en kaffe).

Ta istället en promenad på tio minuter söderut, längs Via del Corso, så kommer du till piazzan San Lorenzo in Lucina. Det är ingen hemlighet att det kostar mycket pengar även här. Att sitta på en uteservering mitt i det historiska centrumet är långt ifrån billigt. Men här finns det som många påstår är Roms bästa glass. De som äter och dricker här tillhör ofta de mer välbärgade av Roms invånare.

2. Istället för att shoppa på Via del Corso…

via del corso

Via del Corso är Roms stora shoppinggata. Men det ska också  tilläggas att det är shoppinggatan för dig som vill handla hos de stora butikskedjorna, men de finns som bekant även i Sverige. Här ligger H&M, Adidas och Zara på rad. Men det kanske inte är därför du åkt till Rom?

… shoppa på Via Urbana, Via del Boschetto, och andra sidogator i stadsdelen Monti.

För dig som hellre vill besöka små lokala butiker så är den lilla stadsdelen Monti stället att gå till. Monti ligger precis norr om Colosseum. Här finns små lokala butiker med trendigt mode, handgjorda smycken och annat härligt. Inte en butikskedja så långt ögat kan se. Det är dessutom prisvärt.

3. I stället för att beskåda den Romerska vardagen på Piazza Navona …

Piazza Navona

Här är ytterligare en fälla. Piazza Navona är kanske Rom vackraste torg, och här kan man enkelt spendera en timme eller två. Men det finns en myt bland turister att det är en upplevelse att gå till Piazza Navona och iaktta lokalbefolkningen och den romerska vardagen. Problemet är nämligen att 9 av 10 människor på Piazza Navona är turister. Chansen för att det är den romerska vardagen du beskådar är väldigt liten.

…iaktta människor på Piazza della Madonna dei Monti.

Piazza della Madonna dei Monti

Det är hit som många romare går för att sätta sig vid den vackra 1500-talsfontänen eller ta något gott att äta på uteserveringarna. Här finns bra vin och gott kaffe. Dessutom till rimliga priser. Befolkningen kallar platsen helt enkelt bara för ”Piazzetta”.

Här samlas människor mellan 20 och 30 år för att prata med vänner, dricka gott och njuta av värmen. Under helgerna är piazzan fullsmockad. Missa inte atmosfären som finns här!

4. Istället för att beundra utsikten från Victor Emmanuel-monumentets tak …

Victor Emmanuel

Ingen som besöker Rom missar Vittorio Emanuel-monumentet vid Piazza Venezia. Det är en magnifik syn. Men du kan välja att inte punga ut över € 7 för att ta en hiss till toppen. Ja, det finns en fin utsikt över Rom härifrån. Men det finns bra utsikt över Rom på andra platser också… platser som inte kommer att kosta dig ett enda öre att besöka.

…njut av en lugn vistelse på Giardino degli Aranci.

Giardino degli Aranci.

Ta promenaden upp till trädgården Giardino degli Aranci, eller apelsinträdgården som den kallas. Det är definitivt värt det. Trädgården ligger på Aventinen, en av Roms sju kullar, bakom Circus Maximus. Utsikten härifrån inkluderar allt från Pantheon till Sankt Peterskyrkan. I trädgården kan du njuta av vackra apelsinträd, en renässansfontän, och jämte ligger Basilikan Santa Sabina, där du kan se den fjärran Peterskyrkan genom ett nyckelhål.

5. I stället för att söka efter ”det ljuva livet” på Via Venetos lyxhotell …

Fellini Via Veneto

Många tror att Roms VIP hänger på gatan Via Veneto, men det stämmer inte riktigt längre. Absolut, gatan är fylld av femstjärniga hotell som få kan ha råd med. Men de är också något trötta och slitna, och knappast det som skulle kallas trendigt och hippt. Det finns en del restauranger och cafén som är helt okej på Via Veneto. Men nattlivet är inget att hänga i granen längre.

Det är tyvärr så att denna gata har sett bättre dagar. Den lever fortfarande lite på filmen La Dolce Vita… Det blir extra tydligt tack vare den stora upplysta skylten med tidigare nämna uttryck.

…Bo i ett lyxigt hotell vid Spanska trappan.

Området vid Spanska Trappan är dyrt. Det är ingen hemlighet. Men om det är lyxhotell och en smak av det ljuva livet du vill ha, så erbjuder Rom inget bättre område. Vid Spanska Trappan finns gott om exklusiva hotell för den som vill unna sig lyx. Här är gatorna dessutom belagda med gatsten, inte den tråkiga asfalten som Via Veneto erbjuder… Dessutom bor du centralt och kan smidigt ta dig till alla Roms stora sevärdheter.


Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Våra prenumeranter får tillgång till nya artiklar först av alla, exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners samt exklusiva artiklar och porträtt som inte publiceras offentligt. Du kan när som helst avregistrera dig.

[mc4wp_form id=”67565″]