Piazza Navona

10 saker du kanske inte visste om Rom

1.  Att drickfontänerna som är placerade lite överallt skämtsamt kallas ”de stora näsorna”. En av de äldsta finns på Piazza della Rotonda vid Pantheon, I Roms kommun finns det cirka 2500 och av dem är 280 placerade innanför murarna.För den som är intresserad finns det särskilda kartor där ”näsorna” är utplacerade. De som fortfarande fungerar har vatten som är drickbart!

2. Det finns en fontän som på Corso Vittorio som har det märkliga namnet ”soppskålen”. Den var i början placerade på stadens marknadsplats. Följden blev att avfall och liknande hamnade i fontänen och för att förhindra detta försågs den med ett lock. Vid ett senare tillfälle flyttades den till sin nuvarande plats.

3. Även på Viale Trinità dei Monti finns det en besynnerlig fontän som innehåller ett klot. Det finns flera legender om hur klotet hamnade där och fi flera är drottning Kristina inblandad och det här en är av dem. Det sägs att drottning Kristina en dag ville gå på jakt och för att väcka ägarna av ett palats i närheten avlossades ett kanonskott så att de skulle vakna och följa med .Hur det sedan gick med jakten är inte bekant men kanonkulan tillvaratogs och placerades i fontänen utanför hennes palats. Tro det eller ej.

4. Kanske är det inte alla som vet att Monte Testaccio egentligen är en skräphög. Här finns det samlat enorma mängder av krossade lerkrukor och berget som är 35 meter högt beräknas innehålla ca 53 miljoner kärl.

5. Visste alla att det i parken Villa Borghese finns en klocka som drivs av vatten. Den uppfanns 1867 och var med på världsutställningen i Paris. Under åren 2006-2007 genomgick den en omfattande renovering.

Fontana di Trevi juli 2016

6. Hur många har lagt märkte till att det vid Fontana di Trevi finns en staty som passar in ovanligt dåligt bland de övriga. Det är en ganska otymplig sak gjord i kalksten formad som en stor vas och har namnet ”asso di coppe”. Enligt legenden var den formad så av arkitekten Salvi för att dölja sikten för en nyfiken barberare som kritiserade dennes verk vid skapandet av fontänen.

7. Med liknande syfte kan man på Piazza Navona se hur en staty föreställande floden Rio skapad av Bernini håller upp handen för att dölja sikten mot framförliggande byggnad. Detta gör han enligt sägen för att slippa se S.Angese den storslagna kyrkan gjort av Berninis rival Borromini.

8. Många vet nog att Puccinis opera Tosca delvis utspelar sig på Castel Sant’Angelo men vet lika många att det var hit som påven Clemente den sjätte flydde från Vatikanen och de så kallade Lanzichenecchi” under det som kallades Roms skövling och som utspelade sig 6-13 maj 1527.

9 Svenska kyrkan finns även i Rom. De firar många av sina gudstjänster i Katarina-kapellet hos Birgitta systrarna som har sitt kloster i närheten av Campo dei fiori.

10 Har alla sett den stora röda cirkel på golvet i entrén i Peterskyrkan? Det var här som Karl den Store kröntes till kejsare på juldagen år 800 av påve Leo den tredje.