piazza navona

Torg i Rom

Roms alla torg är utan tvivel med i skapande av den ”eviga stadens” speciella atmosfär. Här kommer en kort presentation av några av de viktigaste.

Petersplatsen

Petersplatsen i Vatikanen

Piazza di San Pietro

Petersplatsen är utan tvivel en av de mest kända torgen i hela världen och besöks dagligen av tusentals besökare. Den ligger i hjärtat av Rom och utgör en del av Vatikanstaten. Den är trots det något missvisande namnet byggd till ära för aposteln och martyren Petrus som blev den första påven.

Det är Bernini som ligger bakom stora delar av det enorma byggandet som avslutades 1667. Den ovala platsen framför kyrkan innehåller bland annat en obelisk och två fontäner men mer om Roms fontäner kommer i en annan artikel så fortsättning följer om ni är intresserade.’
Spanska torget ligger mycket riktigt vid foten av spanska trappan upp till Trinità dei Monti. Torget och så även trappan tog sitt namn efter den spanska ambassaden som under en period var belägen här. På mitten av torget finns Fontana della Barcaccia av Pietro och Gian Lorenzo Bernini som ett minne av översvämningen 1598.

Läs mer om Petersplatsen & Peterskyrkan på Res till Rom. 

Piazza Navona

Piazza Navona är ett annat av de mest karaktäristiska och kända torgen. Det var här som kejsare Domiziano lät bygga en stadium för grekiska atleter som tillsammans med hästtävlingar anordnades för att hylla guden Jupiter. Det är därför som torget har sin avlånga form och de omgivande byggnaderna är byggda på resterna av åskådarplatserna. Det finns tre fontäner och nämnvärd är också kyrkan Sant’Agnese av Francesco Borromini som är en av de största romerska barockverken.

Campo de’ Fiori

Campo de' Fiori

Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori är det enda torget i Rom som saknar kyrka och har ända sedan 1869 varit en pittoresk marknadsplats. Tidigare anordnades här både hästkapplöpningar och officiella avrättningar. Bronsstatyn i mitten är på Giordano Bruno, en domenikanermunk som brändes levande den 17 februari 1600 precis på den platsen där monumentet står.På kvällarna är det här en populär plats med många barer och restauranger.

Piazza della Rotonda

Piazza della Rotonda är platsen framför Pantheon och mitten finns här en fontän från renässansen med en obelisk på Radames II. Något som ni kanske inte visste är att platsen trots upprepade förbud ända fram till 1847 användes som marknadsplats för fisk.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Besökare som kom från norr anlände och anländer fortfarande hit genom den stora porten Porta Flaminia.Torget kan ha fått sitt namn från kyrkan Santa Maria del Popolo. Kyrkan är väl värt ett besök eftersom den är rik på konstverk däribland två mästerverk av Caravaggio. Här finns också flera fontäner och i mitten av torget reser sig en av de största obeliskerna i Rom.

Från torget utgår tre vägar mot centrum. Via del Babuino som leder till Piazza di Spagna, Via di Ripetta till Piazza Navona och Pantheon samt Via del Corso som med sina många affärer är en av Roms huvudgator.

Piazza del Campidoglio

Piazza del Campidoglio ligger på kullen med samma namn. Under sommaren ges här ofta gratiskonserter. Arkitekten var Michaelangelo och här finns en kopia av en statyn med Marco Aurelio. Originalet är den enda bronsstatyn med häst och ryttare som är bevarad sedan romartiden och den kan idag beundras på Musei Capitolini.Piazza Farnese

Ni som är intresserade av opera kanske vet att det här som andra akten av Tosca utspelar sig. I verkligheten är det Franska ambassaden som håller till i det stora palatset.

Här finns också kyrkan Sankta Birgitta på den platsen där det svenska helgonet dog 1373. På sidorna av torget finns två fontäner som ursprungligen var placerade i Caraccalla.

Largo di Torre Argentina

Det var här vid foten av statyn Pompeo som Julius Cesar mördades den15 mars 44 f.Kr. Här ligger Teatro Argentina som är en Rom viktigaste teatrar och det var här som Rossinis Barberaren av Sevilla hade sin misslyckade premiär.