Spanska trappan, Piazza di Spagna

Renovering av Spanska Trappan – just nu stängd

Om du varit i Rom någon gång under de senaste månaderna så har du kanske fått lämna området kring Spanska Trappan något besviken. Roms välkända trappa är nämligen under renovering. Spanska Trappan som består av 138 trappsteg som leder upp till Santissima Trinità dei Monti har varit avstängd sedan slutet av 2015.

Från början var det tänkt att arbetet skulle vara klart ganska i slutet av 2015 eftersom den planerade starten var i mars förra året. Men arbetet blev försenat och startade inte förrän i oktober 2015. Förhoppningen är nu att arbetet med renoveringen av Spanska trappan skall vara klart i slutet av sommaren eller tidiga hösten.

Den senaste restorationen av trappan skedde 1995 och det bedömdes nu att det var dags för ytterligare en upprustning. Arbetet finansieras av det lyxiga smyckesmärket Bulgari. Det beräknas att renoveringen av Spanska Trappan kommer kosta 1.5 miljoner euro – en kostnad som Bulgari står för.

Inte första gången lyxmärken renoverar sevärdheter

Det är inte första gången ett externt företag går in och finansierar restoration av sevärdheter i Rom. Senast i fjol så nyöppnades Fontana di Trevi efter två års renovering – bekostat av det italienska modehuset Fendi.

Besök Spanska Trappan ändå

Spanska Trappan må se lite tråkig ut när den är avstängd och man inte kan promenera de 138 trappstegen upp till toppen. Men deppa inte ihop för det. Ni kan fortfarande gå upp till toppen och njuta av utsikten över Rom. Dock inte via Spanska Trappan. Men det finns gott om vägar upp till toppen ändå.

När ni ändå är där uppe så kan ni promenera på höjden bort till Villa Borghese och Piazza del Popolo och passa på att njuta av den magnifika utsikten som Rom erbjuder härifrån.

Eller varför inte handla i någon av alla affärer som ligger i området? Precis vid Spanska Trappan börjar den välkända lyxgatan Via Condotti. Här trängs alla de lyxiga modehusen på rad.