Francesco Totti, prinsen av Rom

Prinsen av Rom – sagan om Totti vill inte ta slut

Francesco Totti är 39 år gammal men spelar fortfarande på den absoluta världsnivån i dagens toppfotboll. Han har varit Romklubben AS Roma trogen hela sitt professionella fotbollsliv. Det var 1989 som en 13-årig Francesco Totti gick in på Romas träningsanläggning Trigoria, söder om Rom, för första gången. Tjugosex år senare är han fortfarande där dagligen och tränar med sitt älskade Roma.

Det är inte svårt att förstå varför Totti är hela Roms store son, han har meriter och erfarenheter som få italienska fotbollsspelare kan matcha, även om han inte har vunnit speciellt många titlar med sitt Roma. Hans största framgång vann han 2006 när han var en av grundpelarna i det Italien som vann fotbolls-VM. Utöver det har Totti vunnit Serie A en gång och italienska cupen ett flertal gånger.

Rekord efter rekord

Totti firar ett mål mot rivalen Lazio med en selfie

Totti firar med en selfie efter ett mål mot Rom-rivalen Lazio

Francesco Tottis långa karriär har lett till att han innehar ett stort antal rekord i både Serie A och i Roma. Han är inte bara den spelare Romas historia som spelat flest matcher, han är också den Romaspelare som gjort flest mål genom tiderna. Lägg där till att han innehar tidigare nämnda rekord för Roma även i samtliga turneringar som Roma deltar i. Från Serie A till Champions League.

I skrivande stund har Francesco Totti gjort 725 matcher och 296 mål för AS Roma. Ett rekord som troligtvis är nästintill oslagbart, och om någon ska slå det så kommer dröja länge innan någon kommer i närheten.

Totti blev lagkapten i Roma redan som 22-åring 1998, och har innehaft den rollen sedan dess. Det gör honom till Romas yngste lagkapten genom tiderna. Ytterligare ett rekord att skriva in i den redan långa meritlistan med andra ord.

Vad händer i sagan om Totti nu?

Även om Totti inte längre är den världsstjärna han en gång var så är han fortfarande en viktig grundpelare i dagens Roma. Han får ofta inleda matcher på bänken och det är tydligt att 39-åringen inte längre orkar med att spela 90 minuter i en av Europas bästa ligor. Men än så länge har inget besked kommit om Tottis framtid. Rykten har pekat på att italienaren gör sin sista säsong, men ingenting står klart. Totti har missat större delen av säsongen på grund av en muskelskada han ådrog sig i september och frågan är hur många fler matcher det blir för prinsen av Rom.

Om han fortsätter en säsong till återstår att se, men oavsett så kommer prinsen av Rom alltid bli sitt Roma trogen. Det är nog ingen högoddsare att gissa att Francesco Totti med tiden kommer stå vid sidlinjen på Stadio Olimpico. Men innan dess ska Roms största fotbollsspelare gör allt han kan för att ge sitt älskade Roma en sista framgång.