fontanta di trevi renovering

Fontana di Trevi’s renovering är äntligen klar

Till jublande publik öppnade Fontana di Trevi igen

Världens mest kända fontän Fontana di Trevi, belägen i hjärtat av centrala Rom stängde i juni 2014. Besvikna turister meddelades att fontänen skulle hållas stängd på grund av renovering fram till hösten 2015. Bakom renoveringen står det italienska modehuset Fendi. Uppgifter säger att Fendi donerad 2,1 miljoner euro för att renovera Fontana di Trevi.

Sedan juni 2014 har alltså fontänen varit tömd på vatten och stängd på grund av renoveringen. Utöver en tom fontän har turisterna i Rom mötts av en avspärrning. Turister har dock fått möjlighet att gå ut på en temporär bro och gå ovanför fontänen. Man har fått möjligheten att kasta ett mynt i en liten temporär bassäng. Fjuttigt kan tyckas, men symboliken av att kasta ett mynt i lyckofontänen fanns kvar.

Under renoveringen har fontänen har arbetarna i faser gått genom varje del av fontänen. Statyerna har putsats och marmorn har gjorts vitare, bassängen har fått förstärkt tätning och inskriptioner har gjorts tydligare. Fontana di Trevi har helt enkelt fått ett rejält ansiktslyft. Dessutom har över hundra nya LED-lampor installerats för att lysa upp detaljer och statyer.

Så var det äntligen dags för nyöppning

fontana di treviSå var det äntligen dags: nyöppningen av Fontana di Trevi. I måndags, den 3 november var det dags för storslagen öppning av fontänen. Vattnet fylldes på i en mynttom fontän till publikens stora jubel. Det dröjde inte länge innan Fontana di Trevi i sedvanlig ordning var fylld med mynt igen. En imponerande ljus- och vattenshow följde och torget var fyllt med jublande romare och turister.

Om du är orolig för att inte få se ”samma” Fontana di Trevi så behöver du inte oroa dig. Fontänen är sig lik. Förutom att den blivit betydligt vitare så är allt annat i sin ordning. Den brungula ytan är som bortblåst. Säkerligen finns det dem som anser att fontänen inte längre är densamma, men det är trots allt såhär fontänen en gång såg ut.

Jag personligen har besökt Fontana di Trevi både innan och under renoveringen. Och det var såklart en besvikelse att inte kunna ta del till fullo av fontänen under renoveringen. Men jag ser fram emot att återvända och se den ”nya” fontänen. Främst vill jag kasta i de tre mynten igen – ett för att få komma tillbaka till Rom, ett för att hitta kärleken och ett för ett lycklig äktenskap.