Säkerhetskontroll på flygplats

Packa smart – Flyg igenom säkerhetskontrollen

Här kommer den ultimata guiden till hur du undviker att bli av med dina grejer i säkerhetskontrollen.

Det sista du vill är att en bister flygplatskontrollant ska lägga beslag på din favoritparfym, hudkräm eller det värsta av allt… Att på hemresan bli av med den där fina flaskan vin som du köpte själv på en liten mysig vingård.

Regler som förvirrar

Vad är det som gäller egentligen? Hur mycket flytande innehåll får man ta med sig i sitt handbagage? Reglerna är långt ifrån logiska, men det är tyvärr bara att gilla läget och följa reglementet och ju bättre förberedd du är desto lättare blir din resa.

Vill du vara på den säkra sidan så kan du antingen checka in din väska, eller följa den här guiden och ta med dig toalettväskan rakt genom säkerhetskontrollen helt utan problem.

Om du väljer att checka in din väska så tänk på att packa vätskorna väl. Skulle några skador uppstå på grund av att en flaska i bagaget går sönder så ersätts inte dessa skador.

Om du bara vill resa med handbagage så kanske du behöver gå till Åhléns och köpa ett resekit med några mindre flaskor och brukar som du kan fylla med dina krämer och liknande.

Det finns nämligen gemensamma EU-regler som begränsar hur mycket vätska som du får ta med dig på flygplanet. Alla dessa regler uppkom efter 9/11 tragedin i USA.

Först så måste vi reda ut vad som är vätska. Enligt bestämmelserna så räknas t.ex. drycker, krämer, geléer och sprayer till vätska. Men även barnmat eller specialkost.

För de förstnämnda gäller det att man inte får ha med sig en behållare som överstiger 100 ml. Så du får inte ta med dig en halvtom 200 ml flaska. Står det att en flaska innehåller mer än 100 ml så får du inte ta med dig den in genom säkerhetskontrollen, även om den nästan är tom.

Dessutom måste alla dina vätskor få plats i en enliterspåse som ska gå att stänga. Du får alltså inte fylla påsen så mycket att den inte går att försluta den.

Se till att packa den här påsen så du lätt kan ta upp den ur ditt handbagage, för när du kommer till kontrollen så måste du ta fram den här påsen och lägga den i en korg, för den ska gå igenom röntgen.

Om du reser med barn och har med barnmat till dem, så tänk på att packa den, så du snabbt kan fiska upp den och kunna lägga den synligt när du går igenom säkerhetskontrollen. Men här behöver du inte tänka på att allt ska få plats i en enliterspåse eftersom barnmat och specialdiet inte omfattas av vätskereglerna.

Ett tips till..

Köp inte dryck innan du går igenom säkerhetskontrollen. Du får nämligen inte ta med dig någon dryck genom kontrollen som finns en förpackning som är större än 100 ml och en vanlig dricka är minst på 330 ml. Så köp din dryck på insidan istället, så slipper du slänga den.

Hur är det med rakhyveln då?

En fråga många har är om man får man ta med sig en rakhyvel på planet. Svaret är ja och nej. Du får inte ta med dig en rakhyvel där man kan skruva loss ett helt rakblad en så kallad säkerhetsrakhyvel. Däremot är det fullt tillåtet att ta med sig en ”vanlig” rakhyvel. Här är ett exempel på en rakhyvel som du får ta med dig.

Vill du läsa mer om vad som gäller kan gå in på Transportstyrelsens webbplats.

Lycka till med packningen och ha en skön resa!