Forum Romanum

En weekend i Rom – Serenader, värme och de tre B:na

Roma… Roma.. Roma.. Alltid är den staden lika välkomnande, inbjudande och fantastisk att besöka. Så var fallet även denna gång. Jag ska ta det här tillfället till att berätta lite om vår resa och weekend i Rom. Ni som följer Res till Rom på Facebook vet att huvudsyftet till vårt besök var Bruce Springsteens besök på Circus Maximus på lördagen. Tillsammans med min vän Vincent fick vi fem oförglömliga dagar i den eviga staden – fyllda av sevärdheter, glädje, god mat och god dryck. Eftersom Vincent aldrig varit i Rom tidigare så blev det några dagar där vi främst. Vi flög iväg på eftermiddagen torsdag 14 juli från Skavsta Flygplats. Det blev med andra ord en lite längre weekend i Rom som gav oss möjlighet att se de allra populäraste sevärdheterna i staden, plus en del annat.

Torsdag – Avfärd, promenad i natten och Pasta carbonara

Hotel Grifo Rome

Vi bodde på Hotel Grifo i närheten av Colosseum

Efter en flight på tre timmar från Skavsta Flygplats så landade vi på Ciampino flygplats utanför Rom. Det är hit lågprisbolagen flyger, och eftersom vi flög med Ryan Air så var det också här vi landade. Väl på flygplatsen så valde vi att ta Taxi till stadskärnan. Vid mina tidigare besök har jag åkt transferbuss till Termini (centralstationen) och därifrån tagit mig vidare. Det blir lite billigare, men tar betydligt längre tid. Men eftersom taxibolagen i Rom har en fast kostnad på taxiresa från Ciampino till centrala Rom (innanför stadsmuren) på 30€ så valde vi det alternativet. Dock ville taxichauffören att vi skulle dela taxin med två brittiska tjejer. Men inte för att det skulle bli billigare för oss, utan såklart för att han skulle kunna ta dubbelt betalt för en resa. Tyvärr fungerar det ofta så. Men iväg kom vi till slut.

I taxin hade vi ett trevligt samtal med de två brittiska tjejerna som var i vår egen ålder och boendes i Birmingham. För den nyfikne så inkluderade samtalet allt från Brexit till svenska ord och fotboll. Väl framme var vi redo och taggade att kicka igång vår weekend i Rom.

La Taverna dei Monti

La Taverna dei Monti

Vi bodde på Hotel Grifo (se bild ovan) som ligger 500-600 meter från Colosseum i området Monti. Jag har bott där tidigare och gillar hotellet. Det är billigt, läget är oerhört bra och personalen är väldigt trevligt. Eftersom man knappt inte spenderar någon tid på hotellet i en stad som Rom så har, åtminstone inte jag, så höga krav på hotellet. Kvaliteten på rummen är lite vad man betalar för. Det är små rum med enbart det mest nödvändiga, men det funkar väldigt bra ändå. Ni kan läsa mer om hotellet, och även boka, här.

På kvällen åt vi på restaurangen La Taverna dei Monti som låg lite längre upp på gatan. Jag hade inte ätit där tidigare, men vi blev rekommenderade restaurangen av hotellets personal. Här beställde jag kanske den godaste Pasta Carbonara jag ätit under mina besök i Italien. Helt magisk. Vincent beställde ravioli och var även han mycket nöjd.

 

Jag kan verkligen rekommendera La Taverna dei Monti till er som bor eller befinner er i området.

Fontana di Trevi juli 2016

Efter att fått i hos lite mat så tog vi en kvällspromenad till Colosseum och vidare förbi Vittorio Emanuelle-monumenet till vi kom till Fontana di Trevi. Här var det som vanligt fullt med folk men det var härligt att se fontänen fylld med vatten igen efter restaureringen som hållit den avstängd senaste åren. Den var nu vitare än den varit tidigare. Väldigt vacker. Ett stopp på en liten pub fick sedan avsluta kvällen innan vi promenerade tillbaka i den italienska natten.

Fredag – Vatikanstaten, La Cuccagna och gitarr på Piazza Navona

Fredagen började tidigt. Efter att ätit hotellets frukost (som är simpel, men tillräcklig) så började vi promenera mot Vatikanstaten och den mäktiga Peterskyrkan. Just Vatikanen är min favoritplats i Rom och jag älskar att komma dit lika mycket varje gång. Det är svårt att inte bli troende när man promenerar in i Peterskyrkans mäktiga port.

Weekend i Rom

Efter en liten promenad runt på Petersplatsen så ställde vi oss i kön till Peterskyrkan. Jag har stått i värre köer till kyrkan tidigare, så vi hade tur. Den tog inte speciellt lång tid, möjligen 30 minuter. Efter den obligatoriska säkerhetskontrollen så vandrade vi in i kyrkan.

Emil Lindström i PeterskyrkanVarje gång jag går in i Peterskyrkan så blir jag helt förbluffad. Trots att jag varit där så många gånger nu så blir jag lika imponerad varje gång. Höjden, kupolen, de guldiga detaljerna, alla fresker och konstverk.. ja man vet inte var man ska titta, det är helt otroligt.

Jag går inte in så mycket på vad som finns i Peterskyrkan i det här inlägget, utan jag hänvisar till sidan om Peterskyrkan här på restillrom.se. Men vi tittade givetvis till så att vår svenska drottning Kristina vilade i frid och att Michelangelos Piéta stod där den brukar.

Jag är alltid lite vemodig när det är dags att gå ur kyrkan. Blir alltid långa blickar bakåt, men det är åtminstone betryggande att veta att man säkerligen kommer dit snart igen.

Sedan gick promenaden vidare till biljettluckan och entrén till kupolen. Här kostar det 4€ att gå de strax över 500 trappstegen upp i kupolen. Man kan också göra det lite bekvämt för sig och ta hissen den första biten och istället betala 6€. Är man i någorlunda bra form är det dock inga som helst problem att gå hela vägen, men du måste nog vara Gunde Svan om du inte pustar lite när du kommer högst upp.

Högst upp i Peterskyrkan är utsikten oslagbar och man kan se över hela Rom. Eftersom det går att gå ett helt varv så kan man se alla delar av Rom. Inte minst att titta ut över Vatikanstaten, världens minsta land, men som troligen har världens grönaste gräsmattor (källa saknas givetvis på detta). Det här är ingen plats för den som är extremt höjdrädd, men jag som är dock något höjdrädd upplever det inte som ett problem. Det är ett bastant galler runt hela utsiktsplatsen.

Inuti Vatikanstaten

När vi sedan gått ner för trapporna igen så var det dags att få lite mat i magen. Vi gick iväg en bit från Vatikanen och in på lite bakgator. Där hittade vi en Pizzeria där vi åt varsin pizza som var helt okej. Man blir snabbt bortskämd med maten i Italien. Ett litet tips att flika in här: Undvik restaurangerna precis vid alla stora sevärdheter. De är inte bara onödigt dyra, utan det är tyvärr ofta så att de serverar mat som varit fryst. Gå istället in på bakgatorna, menyerna är oftast på engelska även här.

Efter maten gick vi till Vatikanmuseet. Vid utgången till Peterskyrkan kan du köpa prioriterade entrébiljetter till museerna för 25€. Du slipper då stå i kö och kan gå i princip rätt in. De vanliga biljetterna köps i Vatikanmuseets kassa för 16€ och då måste du först köa i ett antal timmar. Det är enligt mig värt att lägga 9€ mer och slippa köandet under högsommaren.

Vi gick ingen guidad tur med en guide utan köpte istället Audioguides för några euro. Det är som en liten spelare som man kan lyssna i när en röst berättare om de olika konstverken. Varje konstverk har ett nummer som man trycker in i spelaren. Väldigt trevligt och man lär sig mycket. Fördelen är också att man kan lyssna enbart på de sakerna man själv är intresserad av. Vi kommer fokusera en hel del på Vatikanmuseerna här på Res till Rom framöver och flera artiklar kommer publiceras i ämnet. Håll utkik!

På kvällen åt vi först på den mycket trevliga Ristorante Tema i Monti-området. Här delade vi på en mycket god flaska av husets rödvin och åt först en tallrik med Mozzarella och den italienska skinkan prosciutto. Sedan åt vi en fantastisk pasta med tomatsås och skinka (som jag tyvärr inte minns namnet på). Även den här restaurangen kan jag varmt rekommendera.

Vi spenderade sedan kvällen på en trevlig liten bar i närheten av Piazza Navonas södra spets. Här fick vi några goda drinkar och blev goda vänner med bartendern som delade många av våra intressen (Bruce Springsteen och musik i allmänhet). Här pratade vi med många spännande människor – allt från en australiensisk präst till ett italienskt par som också skulle se Bruce dagen efter. Vi passade på att ta så många tips som möjligt på restauranger och liknande. När baren stängde blev vi medbjudna till Piazza Navona där vi tillsammans med grabbarna från baren spelade gitarr och sjöng in på småtimmarna. En sån där magisk kväll som man kommer minnas väldigt länge.

Lördag – De tre B:na: Bärs, Bruce & Belladonnas

Lördagen blev egentligen en lång transportsträcka till kvällens konsert. Efter att ha ätit lunch på en restaurang i norra Monti så gick vi till Circus Maximus där konserten skulle äga rum. Bruce skulle börja spela klockan 20 men vi gick dit redan kl 16. Vi hittade efter lite om och men platser som vi var nöjda med. Först ut på konserten var ett italienskt band som hette Fabio Treves Bluesband som jag tror var ganska välkända i Italien. Efter det spelade det amerikanska bandet Counting Crows. Två trevliga band att lyssna på!

Bruce Springsteen Circus Maximus

Plötsligt upptäckte vi en svensk flagga några meter framför oss och vi promenerade dit. Det visade sig vara ett grabbgäng från Västerås som även de var i Rom främst för konserten med Bruce Springsteen. Vi umgicks sedan med dem under konserten. Det var också av dessa grabbar vi fick lära oss det livsmotto som gällde i Rom: ”De tre B:na – Bärs, Bruce och Belladonnas.”

Bruce då? Jo han var i strålande form och bjöd på en av de bästa konserterna jag någonsin sett med honom och the E street band. Efter att ha inlett med den oerhört ovanliga rariteten New York City Serenade från 1973 (ackompanjerad av stråkar från Roma Sinfonietta Orchestra) så bjöd 66-årige Springsteen på nästan fyra timmar av konstant briljans.

Flera ovanliga låtar spelades och det märktes att Rom är en speciell plats för Bruce. Springsteen dedikerade låten The Goast of Tom Joad till italienska socialarbetare och spelade senare under kvällen låten Land of Hope and Dreams för att hedra offren i Nice.  Helt tömda på intryck och känslor promenerade vi sedan hem från Circus Maximus via Forum Romanum och Colosseum. Det är få saker som slår en nattpromenad i en varm italiensk natt. Dessutom är det folk i rörelse dygnet runt i Rom!

Söndag – Colosseum, The Drunken Ship

Söndagen inleddes med frukost och givetvis gott italienskt kaffe. Själv föredrar jag Latte Machiatto. Det blev några sådana under vår weekend i Rom. Fyllda med energi promenerade vi sedan till Forum Romanum. Det är ett ganska välkänt tips vid det här laget, men eftersom forumet, Palatinen och Colosseum har samma entrébiljett så är det smart att köpa biljetten vid forumets entréer då kön är kortare där. Du sparar då tid i Colosseum-kön eftersom du inte måste stå i den kön som är till biljettluckan.

Forum Romanum

Forum Romanum med Nationalmonumentet Vittorio Emanuelle i bakgrunden.

I stekhet värme promenerade vi runt på Forumet i några timmar. Vi hade ingen guidning eller audioguide under vårt besök här, något som jag nog tycker att man ska ha på Forum Romanum eftersom det är så oroligt mycket att se och det är svårt att veta vad som är de mest kända platserna och vilka historiska saker som skett på den specifika platsen. Jag tycker det är roligt att föreställa framför sig hur det kan ha sett ut här under det romerska rikets storhetstid. All marmor, alla höga pelare och praktfulla tempel.. Det är svårt att förstå hur det var möjligt för dåtidens människor att bygga upp något sådant.

En weekend i Rom

Efter att ha gått runt på forumet så gick vi upp till Palatinen, en av Roms sju kullar, som ligger i anslutning till forumet (inträdet gäller även hit). Det är väldigt stor skillnad på Forum Romanum och Palatinen utseendemässigt och ni kan läsa mer om platserna på respektive sida här på restillrom.se. Uppe på Palatinen är utsikten magnifik och vi stannade här uppe en bra stund. Det blev dock inget besök på museet som ligger uppe på Palatinen den här gången, det sparar vi till nästa besök.

Palatinen

Efter Palatinen så gick vi och åt en pizza på en Pizzeria i området kring Colosseum. Jag är inte så förtjust i maten häromkring eftersom det är så tydligt anpassat efter turister och saknar den här riktiga italienska känslan. Men det fungerade den här gången. Sedan tog vi en välbehövlig siesta på typiskt italienskt vis. Någon timme eller två senare så var vi redo för Colosseum. Eftersom vi redan köpt biljetter på förmiddagen så behövde vi inte köa speciellt länge. Det är klokt att gå till Colosseum några timmar innan stängning. Då är det inte bara svalare utan också betydligt mindre folk.

Colosseum från avstånd

Inne på Colosseum är det faktiskt inte bara själva arenan att se utan det finns också utställningar med gamla föremål hittade i och kring Colosseum. Allt från skelettdelar från djur till delar av utsmyckade pelare och byster av kända romare. Dessutom finns en väldigt bra bokaffär där det finns gott om bra böcker om Rom och det romerska riket.

Emil och Vincent på Colosseum

Vincent och Emil på Colosseum

Efter besöket på Colosseum gick vi direkt till Trastevere som är en mysig liten stadsdel sydväst om centrum på andra sidan Tibern. Här är gatorna smala och det känns väldigt lokalt. Trots att turister numera är här också så känns stadsdelen fortfarande väldigt genuin. Här åt vi middag och stannade kvar på ett glas.

Vi gick sedan till torget Campo de Fiori där vi spenderade resten av kvällen på puben The Drunken Ship där vi träffade många nya vänner från alla möjliga länder runtom världen. En mycket trevlig kväll helt enkelt!

Måndag – En weekend i Rom tar också slut.

Sista heldagen under vår weekend i Rom spenderades i det historiska centrumet Centro Storico där vi besökte Piazza Navona, Pantheon, Piazza del Popolo, Spanska Trappan och en promenad uppför Via del Corso. Vi började på Piazza Navona innan vi gick vidare till Pantheon och tog sedan shoppinggatan Via del Corso hela vägen upp till Piazza del Popolo. Väl där gick vi uppför trapporna till Villa Borghese. Där uppe stannade vi en stund och tittade på utsikten som är helt otroligt därifrån. Man får en jättebra blick över Peterskyrkan!

Piazza del Popolo

Istället för att gå ner och ta Via del Corso till Spanska Trappan så gick vi uppe på höjden hela vägen bort. Ett mycket bättre alternativ, både närmare, mindre folk och bättre utsikt. Tyvärr var Spanska Trappan stängd för reparation under vårt besök. Men det gjorde oss inget, man fick ändå se den. Det var dock inte mindre folk på plats för det.

Tiramisu i Rom

Tiramisu med jordgubbar

I närheten av trappan ligger fiket/glassbaren Pompi där de serverar (enligt mig) Roms bästa Tiramisu. Givetvis passade vi på att köpa oss varsin dessert när vi ändå var i krokarna. Tiramisu i Rom är något alldeles extra. Otroligt gott. Vi köpte varsin Tiramisu med jordgubb, hur gott som helst! Det fick sedan avsluta vår sista heldag under vår weekend i Rom. Vi åt middag på en pizzeria som hotellpersonalen rekommenderat. Jag minns inte namnet på den, men den var ruskigt bra. Bästa pizzan jag åt under åtminstone denna weekend i Rom!

Tisdag – Grazie Roma!

Klockan ringde 04,30 på tisdagen och vi tog en taxi till flygplatsen Ciampino omkring 05,00. Vi flög sedan till Sverige 07,20. Det var inga större problem att flyga så tidigt. Snarare var det skönt att komma hem tidigt! Strax efter 10 var vi tillbaka i Sverige och kunde avsluta en fantastisk lång weekend i Rom. Ja det är bara att tacka Rom, Bruce Springsteen, Hotel Grifo och alla människor vi träffade. Grazie Mille Roma.